Annons

Oro över inblandning av Kinamilitär i Hongkong

 Polisingripandena i Hongkong har kritiserats för övervåld när tårgas och gummikulor använts mot demonstranter, samtidigt som det finns en oro att militära styrkor skulle vara ännu sämre rustade att ta sig an folkliga protester. Bild från 31 juli.
Polisingripandena i Hongkong har kritiserats för övervåld när tårgas och gummikulor använts mot demonstranter, samtidigt som det finns en oro att militära styrkor skulle vara ännu sämre rustade att ta sig an folkliga protester. Bild från 31 juli. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Inte troligt, men långt ifrån omöjligt. Kina skulle kunna sätta in sin armé mot dem som protesterar i Hongkong. Men då ska våldsamheterna först eskalera, enligt Kinakännare.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Under protesterna i Hongkong, som resulterat i allt våldsammare sammandrabbningar mellan demonstranter och polis, har polisen vid flera tillfällen använt tårgas. Som här, den 21 juli.

Foto: Lo Kwanho/AP/TT

En av de större demonstrationerna mot den nya utlämningslagen hölls den 21 juli. Uppgifterna om hur många som deltog går isär. En av arrangörerna, organisationen Civil Human Rights Front (CHRF) hävdade att över 400 000 personer gett sig ut på gatorna. Polisen kontrade med en bit över 100 000.

Foto: Vincent Yu/AP/TT

I helgen väntas – liksom tidigare helger – protester längs de höghusprydda gatorna i Hongkong. Demonstranterna krävde från början att ett lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna lämnas ut till Fastlandskina stoppades. Protesterna, som blivit allt mer våldsamma, fick som resultat att lagförslaget lades på hyllan.

Nu har demonstranterna höjt sina krav. De vill att en översyn ska göras av motsvarigheten till grundlagarna för den självstyrande, kinesiska regionen. Invånarna har under senare år sett det relativt fria Hongkong knytas allt närmare det slutna kommuniststyret på fastlandet – och det gör att de slår bakut.

Annons
Annons
Annons