Annons
X
Annons
X

Oro i förorter het säkerhetsfråga

Social oro, utanförskap och extrema islamister i storstädernas förorter utmanar rättstaten. Samtidigt möter de radikala islamisterna allt större motstånd från invånarna.

(uppdaterad)

När Kadafi Hussein började arrangera alkoholfria musikfester i Folkets hus i Rinkeby i västra Stockholm hotades både han och festdeltagarna.

– Självklart blev ungdomarna skrämda när de där gubbarna stod utanför och skrek att de var på väg till helvetet, att de inte ska gå på festen. Det är förnedring och kränkning. Det är hemskt, säger Kadafi Hussein, som arbetar som ungdomsledare på Folkets Hus.

Han anser att det svenska samhället har varit undfallande mot de här grupperna och i flera fall legitimerat deras verksamhet. Bland annat genom att ge bidrag till fritidsgårdar där det skett rekrytering av ungdomar till den radikalislamistiska gruppen al Shabab i Somalia.

Annons
X

– Det var de somaliska ungdomarna som själva kom till mig, berättade om det och frågade om jag kunde hjälpa dem. Det var då jag började ordna festerna och då gick ungdomarna till mig istället för till fritidsgården, säger Kadafi Hussein.

Han har samtidigt fått betala ett pris för sitt ställningstagande för ungdomarnas rätt att bestämma själva vad de vill göra.

– Man riskerar sitt liv. Jag har blivit hotad och attackerad. Den 28 september förra året överfölls jag av en maskerad person som högg mig i pannan, berättar han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det Kadafi Hussein varit med om och andra händelser som inträffat i främst storstädernas förorter har fått stor uppmärksamhet. Förutom hoten från radikala islamister handlar det till exempel om bilar som brinner och brandmän som inte vågar åka till vissa områden på grund av risk för stenkastning.

  Problemen är nu ett ämne på Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen som inleddes i går. Det är första gången som man riktar blicken på svenska förhållanden när det gäller säkerhetspolitik och mänskliga rättigheter.

  – När vi har resonerat om detta har det slagit oss att vi alltid diskuterar frågorna i perspektivet hemifrån och ut utan att titta på de brister som faktiskt kan finnas hos oss själva, säger Folk och förvars ordförande Sture Nordh, som inleder programpunkten i morgon eftermiddag.

  Rubriken på hans inledning är: Behovet att tala om utmaningar för rättstaten. Det finns flera sådana.

  – Vad det ytterst handlar om är att alla medborgare måste ha lika rättigheter till skydd, lika rättigheter på alla livets områden. Det som faktiskt har inträffat är att de samhällsinstitutioner som har att ansvara för det skyddet inte har kunnat fullgöra de uppgifterna. Då har vi ett allvarligt misslyckande i hur samhället fungerar gentemot sina medborgare, säger Sture Nordh.

  Ett konkret ämne som kommer att behandlas är extrema islamisters inflytande i förortsområdena. Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul, som ska delta i konferensen, menar att den religiösa extremismen på senare tid mött ett allt större motstånd från invånarna. Ett sådant exempel är när omkring hundra personer demonstrerade mot al Shabab och de radikala islamisterna på torget i Rinkeby i december. Förra veckan tog också Somaliska riksförbundet avstånd från al Shabab, som förbundet betecknar som en terroristgrupp.

  – Ju mer diskussion, desto svagare blir Sverigedemokraterna och desto starkare blir de goda krafterna, säger Nalin Pekgul.

  Hon understryker att den extrema gruppen som försöker tvinga andra muslimer att leva efter deras regler och som, enligt henne, har planer på att ”ta över vissa områden” och i princip införa sharialagar till antalet är liten.

  – De är inte många
  , absolut inte. Problemet är bara att muslimerna är rädda för dem, säger hon

  Rädslan grundar sig, enligt Nalin Pekgul, i tidigare erfarenheter av hur grupperna agerat i muslimska länder och områden, exempelvis i Pakistan.

  – Man har sett de här fanatikerna kasta syra i ansiktet på kvinnor. Man har faktiskt sett dem mörda människor.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X