Oro i Bangkok inför amnesti

Det är lugnt på ytan i Thailand – men det kan vara lugnet före stormen. Det politiska klimatet har under de senaste veckorna hettat till med nya demonstrationer av både rödskjortor och gulskjortor.

Under strecket
Publicerad

Anhängare till Thaksin Shinawatra demonstrerar utanför Thailands parlament.

Foto: REUTERS
Annons

I centrum för konflikten står nu som tidigare den förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som avsattes i en militärkupp 2006 och befinner sig i exil. Och det är frågan om han skall få komma tillbaka eller inte som splittrar nationen.

Tiotusentals anhängare i röda skjortor har hållit massmöten där man uttalat sitt stöd för Thaksin. Samtidigt blockerade några tusen demonstranter i gula skjortor parlamentet i förra veckan för att protestera mot en motion som, om den går igenom, kommer att ge Thaksin inte bara amnesti utan också tillbaka de drygt 10 miljarder kronor som en domstol lade beslag på för drygt två år sedan. Domstolen hävdade att det var pengar han förvärvat på ett olagligt sätt – själv säger han att domslutet var politiskt motiverat, liksom det tvååriga fängelsestraff för maktmissbruk han dömdes till 2008.

Annons
Annons
Annons