X
Annons
X

Oro i Australien efter Jakartadåd

BANGKOK Bara några timmar efter att polisen i Australien meddelat att de kommer att skärpa säkerheten inför valen den 9 oktober kom attacken - men inte mot ett mål i det egna landet. Målet blev istället den australiska ambassaden i Indonesiens huvudstad Jakarta.
Minst nio människor dog och 182 skadades i explosionen, som av allt att döma var orsakad av en bilbomb. Den väl skyddade ambassadbyggnaden skadades inte, men kringliggande byggnader och bilar förstördes helt eller delvis av bomben, som också sprängde upp en stor krater i gatan utanför.
Enligt polisen i Jakarta påminde tillvägagångssättet mycket om bomben på turistön Bali för snart två år sedan och en explosion utanför det USA-ägda Marriotthotellet förra året.
De indonesiska myndigheterna pekar därför på Azahari Husin, en brittiskt tränad malaysisk ingenjör med band till den militanta islamiska organisationen Jemaah Islamiah som är aktiv i både Indonesien och Malaysia. Bombexperten Azahari Husin är en av Asiens mest eftersökta personer och
alla försök att gripa honom har misslyckats. Organisationen Jemaah Islamiah har band till Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida.

Att Australien blivit en måltavla för terroristattacker är knappast förvånande, säger säkerhets- analytiker i Sydostasien. Landets konservativa premiärminister John Howard är USA:s och George W Bushs främste bundsförvant i regionen. Australien var ett av de första länderna som beslöt att skicka trupper till Irak och fort- farande finns 850 australiska soldater kvar i landet.
Australien ådrog sig också många indonesiers vrede när landet ingrep i konflikten i Östtimor för fem år sedan och aktivt hjälpte det territortiet att få den självständighet det röstat för i en FN-övervakad folkomröstning i augusti 1999. Australiska trupper stoppade den indonesienstödda lokala milisens övergrepp.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X