Annons

”Fredsavtal” allt närmare – men USA måste stanna kvar

En man skriker ut sin sorg vid sina släktingars kistor under begravningsceremoni för offer för bombattentatet mot ett bröllop i Kabul förra helgen.
En man skriker ut sin sorg vid sina släktingars kistor under begravningsceremoni för offer för bombattentatet mot ett bröllop i Kabul förra helgen. Foto: Rafiq Maqbool/AP

IS kan stärkas av ett framtida fredsavtal mellan USA och Afghanistans talibaner. Målet med fredsförhandlingarna är att en stor del av de amerikanska soldaterna ska kunna åka hem, som Trump lovat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den förstörda bröllopshallen i västra Kabul söndagen efter terrordådet. Självmordsbombaren slog till kl 22.40 när festen var full i gång och hallen full av folk.

Foto: Rafiq Maqbool/AP

Blodstänkta stolar från bröllopsfesten, där 80 personer dödades i terrordådet. En av dem var 9-åriga Mariam, som begravdes dagen efter. ”Vad ska nu göra, utan dig” viskade hennes mamma Zarmina Soltani, enligt Le Monde.

Foto: Rafiq Maqbool/AP

Ett offer för från bröllopsfesten begravs i Kabul, dagen efter dådet. Under veckan som följde avled ytterligare 17 av de 185 som skadades.

Foto: Rafiq Maqbool/AP

En dryg vecka efter bombdådet mot ett bröllop i Kabul har dödssiffran stigit till 80 personer, efter att 17 som vårdats på sjukhus avlidit av sina skador. Det är Afghanistans dödligaste terrordåd i år och utfördes enligt terrorgruppen IS av en av deras självmordsbombare, en man från Pakistan.

Flertalat dödsoffer var afghanska hazarer. De tillhör en shiitisk minoritet i det övervägande sunnitiska Afghanistan och är särskilt utsatta av terrorgruppen IS, som betraktar dem som avfällingar från den rätta tron.

Annons
Annons
Annons