Han är Karibiens svar på Tsipras i Grekland

Likt Alexis Tsipras i Grekland, sitter i hjärtat av Karibien en ung ledare med pannan i djupa veck. Den ekonomiska krisen i Puerto Rico har blivit en global nyhet sedan guvernören, Alejandro Garcia Padilla, nyligen slagit fast att öriket inte kan betala av sitt massiva skuldberg.

Publicerad
Puerto Ricos guvernör Alejandro Garcia Padilla.

Puerto Ricos guvernör Alejandro Garcia Padilla.

Foto: Ricardo Arduengo/AP
Annons

Parallellerna till Grekland är uppenbara. Genom vettlös låne- och utgiftspolitik som inte stått pall för den globala finanskrisen, har Puerto Rico dragit på sig en statsskuld på 72 miljarder dollar. Landets ekonomi har inte vuxit på tio år, och precis som i fallet Grekland sitter Puerto Rico fast med en valuta, dollarn, som är för stark för den lågproduktiva ekonomin. Den federalt lagstadgade minimilönen pressar också upp högt löne- och kostnadsläget, en hämsko för turismen.

Som sten på börda lämnar högutbildade unga puertoricaner landet i snabb takt, oftast med sikte på jobb i USA, vilket minskar en redan svag skattebas. Och när skatterna går åt att betala av på gamla lån, istället för till reformer som kommer folket till del, är det inte så häftigt att betala skatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons