Annons
X
Annons
X

Oro för våld inför valet: ”Regeringen har panik”

En person har dött och flera har skadats i sammandrabbningar mellan polis och motståndare till Ugandas president Yoweri Museveni inför torsdagens presidentval, som väntas bli det jämnaste i landets historia.

Samtidigt menar de flesta bedömare att Museveni kommer att behålla makten – även om han skulle förlora valet.

[object Object]
Affischer med sittande presidenten Yoweri Museveni bränns upp i Kampala, Uganda. Foto: Ben Curtis/AP

NAIROBI. Stämningen inför torsdagens presidentval i Uganda blir alltmer spänd. I måndags utbröt våldsamheter i huvudstaden Kampala efter att den sittande presidenten Yoweri Musevenis främsta motståndare, Kizza Besigye, greps. Polis använde tårgas och sköt skarpt mot oppositionsaktivister, som i sin tur satte upp barrikader och kastade stenar mot poliserna. Minst en person uppges ha omkommit och flera skadats.

Oroligheterna har fått många Kampalabor att lämna sina hem av rädsla att våldsamheterna ska eskalera inför och efter valet. En av dem som gjort sig beredd att lämna staden om det blir värre är 33-åriga Silas, som inte vill uppge sitt efternamn.

Presidenten vet att han riskerar att förlora men han har väldigt svårt att överge makten.

Annons
X

– Stämningen är upptrissad, regeringen har panik. Presidenten vet att han riskerar att förlora men han har väldigt svårt att överge makten, säger han till SvD.

Även journalister, särskilt på Ugandas landsbygd som traditionellt stött presidenten, utsätts för allt större påtryckningar inför valet, larmar organisationen Human Rights Network for Journalists-Uganda. I lördags arresterades exempelvis två lokala BBC-journalister som rapporterade från ett sjukhus i dåligt skick, rapporterar Reuters. Journalisterna hotades med att tvingas tillbringa natten i fängelse om de inte raderade bildmaterialet från sjukhuset, men de vägrade och släpptes sedan.

Ugandas president Yoweri Museveni. Foto: Eugene Hoshiko/AP

**Landets myndigheter **spelar dock ned oroligheterna. Regeringens talesperson Shaban Bantariza förklarar gripandet av BBC-journalisterna med att de filmade utan tillstånd. Att Kizza Besigye fängslades beror på att han bröt mot ett förbud att kampanja längs med Kampalas huvudgata Jinja Road.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Han rörde sig in på ett område där det är förbjudet att kampanja. Därför stoppade polisen honom, men släppte honom lite senare igen, säger Shaban Bantariza till SvD.

  Varför använde sig polisen av tårgas och skarp ammunition?

  – En del av Besigyes supportrar fortsatte kampanja längs det förbjudna området och polisen använde tårgas för att skingra dem.

  Oavsett hur man tolkar myndigheternas agerande står en sak klar: torsdagens val är president Yoweri Musevenis tuffaste utmaning sedan han tog makten efter en militärkupp för 30 år sedan. Museveni – som tidigare bland annat hyllats för kampen mot hiv och för att ha lyckats skapa politisk stabilitet i det tidigare krigsdrabbade landet – har sett sitt stöd dala de senaste åren. Den främsta orsaken är att han inte lyckats råda bot på landets svåra korrupitonsproblem eller den höga arbetslösheten framför allt bland unga ugandier, menar statsvetaren Anders Sjögren, specialist på politik i Uganda och Kenya vid Nordiska Afrikainstitutet.

  – Museveni åstadkom en hel del under sina första 10 år vid makten. Men mycket av det han åstadkommit har solkats ner av de senaste 15 årens maktinnehav, som präglats av förtryck av oppositionen och fortlöpande storskalig korruption, säger han.

  Anhängare till Oppositionspolitikern Kizza Besigye. Foto: Ben Curtis/AP

  Oppositionspolitikern Kizza Besigye, en gång Musevenis personliga läkare, har varit presidentens huvudmotståndare i de senaste tre valen och går också till val på just missnöje med Museveni. Men Besigye har aldrig nått mer än 37 procent av rösterna (även om han själv menar att det beror på valfusk) och hade sannolikt inte på egen hand kunnat hota Museveni i torsdagens val.

  Det som gör valet ovanligt jämnt är i stället att regeringspartiet NRM den här gången har en utmanare internt: Ugandas tidigare premiärminister och generalsekreterare för NRM, Amama Mbabazi, som hoppat av sina uppdrag och kandiderar på egen hand och lockar många väljare.

  Samtidigt tyder dock det mesta på att Museveni trots allt kommer att vinna torsdagens val. Och även om han inte skulle göra det, lär han fortsätta klamra sig fast vid makten, menar statsvetaren Anders Sjögren.

  – Att tänka sig att valkommisionen utropar en oppositionell kandidat till segrare, att Museveni därefter erkänner sin förlust och att polis och militär ställer sig till någon annans förfogande är ett väldigt osannolikt scenario, säger han, och spår att ugandierna snarare får vänta till den nu 72-åriga Musevenis död innan de får en ny president.

  – Jag ser inga tecken på att han kliver ner. I dagsläget finns en konstitutionell begränsning för hur gammal en president får vara när han tillträder, max 75 år, men den tror jag att han kommer att se till att få borttagen. Han är ändå 72 nu och relativt pigg.

  Den 33-åriga ugandiern Silas, som förberett sig för att lämna huvudstaden, är en av dem som ändå hoppas att torsdagens val kan innebära slutet på eran Museveni. Han själv arbetade för Musevenis kampanj i de senaste två valen. Men nu har han fått nog.

  – Inför varje val har Museveni sagt att det är hans sista mandatperiod. Men det har det aldrig blivit. Nu räcker det. Det finns ingen framtid för Uganda så länge det inte sker en förändring, säger han.

  Foto: Ben Curtis/AP
  Annons
  Annons
  X

  Affischer med sittande presidenten Yoweri Museveni bränns upp i Kampala, Uganda.

  Foto: Ben Curtis/AP Bild 1 av 4

  Ugandas president Yoweri Museveni.

  Foto: Eugene Hoshiko/AP Bild 2 av 4

  Anhängare till Oppositionspolitikern Kizza Besigye.

  Foto: Ben Curtis/AP Bild 3 av 4
  Foto: Ben Curtis/AP Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X