Annons
X
Annons
X

Oro för schema på helikopterbas

Om Rikspolisens helikopterbas i Stockholm blir obemannad nattetid hotas allmänhetens trygghet och fel signaler skickas till kriminella. Det anser både polisstyrelsen och Polisförbundet i Stockholms län.

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.
Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm. Foto: AFTONBLADET , SCANPIX

Helikopterrånet i Västberga

Här inträffade rånet hitta.se Här har polisen hittat helikoptern hitta.se Varför skyddades inte polishelikoptern? blogg.svd.se

SvD kunde i helgen berätta att nya övertidsregler kan innebära att polishelikoptrar i Stockholm får stå på marken mellan klockan 02-07 nattetid.

– Det är ett helt oacceptabelt förslag. Stockholmare måste veta att finns helikoptrar, ambulanser och piketer tillgängliga om något inträffar på natten. Vi lever i en huvudstad där varken bus eller olyckor tar hänsyn till tid på dygnet, säger Kristina Alvendal (m) ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län.

Hon ska nu kontakta rikspolischefen för att höra om schemaändringen fortfarande är aktuell mot bakgrund av rånet mot värdedepån i Västberga, där en sen helikopterinsats gav rånarna ett rejält försprång.

Annons
X

– Jag tror faktiskt de är lite generade nu på Rikspolisen.

Kristina Alvendal får medhåll från Polisförbundets avdelning i Stockholm.

– Det verkar synnerligen obetänkt att göra en sådan schemaförändring, särskilt i det här läget. Det går inte att utesluta att liknande rån inträffar igen. I stället för att minska bemanningen borde man utöka helikopterverksamheten operationellt, säger ordförande Stefan Eklund.

Främst behövs helikoptrarna för att nå fram med polisinsatser i ett geografiskt svårtillgängligt län.

– Vi har skärgården och andra stora områden som är svåra att nå med bilar och båtar. Med en hastighet under 250 kilometer i timmen kan man räkna ut hur snabbt det går att ta sig med helikopter från Göteborg eller Boden.

Polisförbundet i Stockholm är kritiskt till systematiskt övertidsarbete, men ser inte att det nya arbetstidsavtalet skulle omöjliggöra dygnet-runt-bemanning på helikopterbasen.

– Jag förstår inte varför man inte kan kombinera det nya avtalet med beredskap. Jag tror att problemet i det här fallet är att det finns för få helikopterpiloter.

SvD har sökt representanter från Rikspolisen för en kommentar.

Annons
Annons
X

Rånarna lyfter i sin stulna helikopter från värdedepån G4S i Västberga i södra Stockholm. Bilden till höger: Polisen undersöker helikoptern som återfanns i Arninge norr om Stockholm.

Foto: AFTONBLADET , SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X