Annons
X
Annons
X

Oro för att supermåne ska vålla kaos

Den här veckan passerar månen ovanligt nära jorden. Domedagsprofeter varnar nu på nätet för att månens dragningskraft ska orsaka mer eller mindre kaos på jorden.

Vid sextiden igår kväll skulle domedagen ha tagit sin början enligt Harold Campings profetior. Men himlen får som det ser ut vänta.
Vid sextiden igår kväll skulle domedagen ha tagit sin början enligt Harold Campings profetior. Men himlen får som det ser ut vänta. Foto: AP

Den 19 mars kommer månen att passera jorden på ett avstånd av 356 578 kilometer, nära den kortast möjliga distansen, skriver TT.

Enligt konspirationsteoretikerna har en rad naturkatastrofer, som jordbävningar, stormar och tsunamis, inträffat tidigare just när månen passerat så nära vår planet. Nu hävdar de att det är dags igen.

Ola Karlsson, astronom vid universitetet i Uppsala, ger dock lugnande besked. Han anser inte att det är något att oroa sig för. Möjligen skulle det kunna förstärka månens påverkan på tidvattnet.

Annons
X

– Tidvattnet styrs ju av månen framför allt. Det man skulle kunna se är i så fall aningen lite kraftigare tidvatten. Men med de här skillnaderna mot det normala så är det inte mycket att komma med, säger han.

Varken vulkaner eller jordbävningar har enligt Ola Karlsson något med månen att göra.

– Normalt sett har de inget samband. Men det är ändå inte helt taget ur luften. Om en jordbävning ligger precis på gränsen till att inträffa, då skulle det kunna vara faktorn som får det hela att tippa över.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men risken är enligt Ola Karlsson mycket liten för att det ska hända, skriver TT.

  Annons
  Annons
  X

  Vid sextiden igår kväll skulle domedagen ha tagit sin början enligt Harold Campings profetior. Men himlen får som det ser ut vänta.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X