Annons
X
Annons
X

Oro efter kuppförsök i Guinea-Bissau

Oro och förvirring råder i västafrikanska Guinea-Bissau sedan militären i en kupp intagit viktiga byggnader och fällt både presidenten, premiärminister och överbefälhavaren.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

”Militären bekräftar att den har avsatt interimspresidenten Raimundo Pereira, premiärminister Carlos Gomes och arméns överbefälhavare general Antonio Indjai”, meddelade ”militära ledarskapet” som nu tycks ha kopplat greppet om Guinea-Bissau.

Tidigare på kvällen hade kuppledarna kallat ledande politiker till möten för att diskutera en politisk väg fram. Under mötet lade de fram villkor för en ”samlingsregering” där de själva skulle kontrollera såväl försvars- som inrikesdepartement, sade politiker.

– Soldaterna sade till oss...att tänka över en regering i nationell enighet, sade en partiledare.

Annons
X

– I denna regering skulle posterna som försvars- och inrikesminister gå direkt till dem.

Enligt militären genomfördes kuppen sedan de upptäckt ett hemligt avtal - undertecknat av bland andra premiärminister Gomez, den tillförordnade presidenten Raimundo Pereira och företrädare för Angolas regering - som tillåter angolansk truppnärvaro i landet. Sent på torsdagen intog soldater utrustade med granater och automatkarbiner Gomes residens, den statliga radiostationen och regeringspartiets kansli där flera höga politiker greps.

Efter en orolig natt med ekande skottlossning var det på fredagen oklart vem som egentligen kontrollerar landet. Soldater bevakade entréerna till finans- och justitiedepartementen och en demonstration till stöd för Gomes skingrades snabbt. Och Raimundo Pereiras medhjälpare uppgav att även han hade gripits.

Samtidigt fördömde den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kuppförsöket i det oroliga landet som de senaste åren blivit en knutpunkt för kokainsmuggling till Europa. Även USA och den forna kolonialmakten Portugal manade parterna att lägga ner sina vapen och återgå till civilt styre.

I Guinea-Bissau råder en infekterad konflikt om Gomes vann den första omgången av presidentvalet i mars eller om han fuskade. Sedan Guinea-Bissau blev fritt 1974 har ingen president lyckats behålla sitt ämbete under den fem år långa mandatperioden - tre har störtats och en har mördats.

Bissau TT-AFP

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X