Örn tar ner diplomaten och diplomatin på jorden

Under strecket
Publicerad
Annons

Torsten Örn
Varför diplomati?
233 s. Wahlström&Widstrand. Ca 270:-

”Det här är andra året i rad som vi inte hört av vår ambassadör i Madrid. Hör vi inget i år heller, får vi nog ta och skriva till honom.”
Så skrev USA:s president Thomas Jefferson till sin utrikesminister för 200 år sedan. I dag, i hyperkommunikationens tid, arbetar diplomater under andra villkor. De har för länge sedan tappat sitt monopol på att informera sin furste om vad som händer utomlands, eftersom fursten också ser på CNN, och de måste argumentera aktivt för att motivera sin fortsatta existens.
Sålunda lät Finlands utrikesministerium i somras trycka och distribuera utrikesminister Erkki Tuomiojas redogörelse i riksdagen för utrikesförvaltningens uppgifter. Det är en enda lång argumentation för varför diplomater behövs. Bakgrunden är att finansminister Sauli Niinistö mer eller mindre skämtsamt tyckt att man kunde lägga ned hela utrikesministeriet.
Något av samma försvarstänkande präglar den svenske diplomaten Torsten Örns bok
Varför diplomati? Den försöker ge ett svar på frågan, som inte bara Niinistö ställer, om vi verkligen behöver ambassader i dessa tider när ministrar och tjänstemän själva kan studera det andra landets medier online och ha egna direktkontakter genom snabba resor, telefon, dator, fax, videolänkar och så vidare.

Annons
Annons
Annons