Ormen Langes gas pumpar upp norsk kommun

Publicerad
Annons

AUKRA Norsk Hydro och Statoil tävlar intensivt om att vara det bästa oljebolaget i Norge. Just nu leder Hydro rejält. Medan budgeten sprängs gång på gång för Statoils Snövitprojekt, genomförs Hydros Ormen Lange enligt planen till punkt och pricka.
I bägge fallen handlar det om naturgas. Man bör ha is i magen när man investerar nästan 80 miljarder svenska kronor i ett projekt som en dag kan dras med av ett undervattensskred.
Ormen Lange, som är det näst största norska gasfältet, ligger mitt i ett område av kusten som för 8 200 år sedan rasade ut i havet. Vid det så kallade Storegga-raset försvann ett område lika stort som Island. Undervattensskredet orsakade en enorm tsunami som sköljde över Skottland.

- Vi har undersökt förhållandena väldigt noga. Efter att ha använt några hundra miljoner kronor var slutsatsen att det måste komma en ny istid för att ett nytt ras ska ske, säger Terje Uthus, som har ansvaret för landanläggningen som byggs på ön Gossen i Aukra kommun, norr om staden Molde i västra
Norge.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons