Annons

"Ormbett är en ytterst osäker självmordsmetod"

Enligt legenden dödades Kleopatra av ett ormbett - men forskare har avfärdat teorin. Ida Östenberg berättar om varför det troligen var fråga om en överenskommelse om självmord.

Under strecket
Publicerad

"Orm oskyldig till Kleopatras död!" deklarerade BBC News i förra veckan. Utgångspunkten är ett videoklipp, där egyptologen Joyce Tyldesley tillsammans med Andrew Gray, herpetolog, i samspel med en pytonorm pedagogiskt förklarar varför ormbett utgör en ytterst osäker, smärtsam och utdragen självmordsmetod. Enligt antika källor skall Kleopatra ha låtit smuggla in en giftorm (kobra eller huggorm, menar man vanligen) i en korg med fikon. Omöjligt, sägs det i videon. Kobran kan bli över två meter lång och kan omöjligt ha dolts i en korg. Dessutom skulle varken kobra eller huggorm ha kunnat bidra med tillräcklig mängd gift för att ta livet av både Kleopatra och hennes två tjänarinnor, som texterna påstår.

Forskare har länge tvivlat på trovärdigheten i berättelserna om den insmugglade ormen. Redan antikens grekiska författare uttryckte viss skepsis. Enligt Strabon dog Kleopatra antingen av ett ormbett eller genom att själv applicera gift på kroppen. Plutarchos och Dio Cassius noterade att drottningen kan ha dolt giftet i en hårkam. Någon hade visserligen sett spår av en orm utanför palatset, men de enda tecknen på Kleopatras kropp var två små prickar på hennes arm (det är Shakespeare som ändrar "arm" till "barm" och möjliggör otaliga målningar av en barbröstad drottning).

Annons
Annons
Annons