Orkaner kan blåsa upp oljepris

Under strecket
Publicerad
Annons

OSLO Är det Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi, eller Arlene och hennes 14 systrar och bröder som kommer att påverka oljepriset mest under sommaren? I morgon möts oljekartellen Opec i Wien igen, samtidigt som orkansäsongen inletts i USA.
När Statoils oljeanalytiker Tor Kartevold gör en lista över de faktorer som kommer att påverka oljepriset mest på kort sikt står orkanerna som bildas i Karibiska havet högst upp. I år spås orkansäsongen, som varar från den 1 juni till 30 november, bli häftigare än normalt.
Det amerikanska NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) räknar med att det kommer att bildas 12-15 tropiska stormar i år. Åtta av dessa förväntas bli orkaner, vilket är 36 procent mer än normalt.
Beroende på vilken riktning orkanerna tar, kan oljeproduktionen drabbas olika hårt.

- I fjol gjorde orkanen Ivan att oljeproduktionen i den Mexikanska golfen minskade med 500 000 fat per dag. Det motsvarar häften av den kapacitet det finns i världen i dag, påpekar Kartevold.
Arlene, som
var den första i raden av tropiska stormar, orsakade inga större skador när den nådde den amerikanska kusten i lördags. Produktionsbortfallet blev bara 20 000 fat olja. Men alla minns orkanen Ivan i september i fjol, som orsakade skador för 11 miljarder dollar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons