Annons

Örjan Andersson får Ganneviksstipendiet

Koreografen Örjan Andersson är en av årets Ganneviksstipendiater. Stipendiesumman på 500 000 kronor kommer väl till pass, men beviset på uppskattning är nästan ännu viktigare för honom.
Koreografen Örjan Andersson är en av årets Ganneviksstipendiater. Stipendiesumman på 500 000 kronor kommer väl till pass, men beviset på uppskattning är nästan ännu viktigare för honom. Foto: Jessica Gow/TT

Applåder och positiva recensioner rinner fort av den som jobbar med flyktig konst. För koreografen Örjan Andersson betyder Ganneviksstipendiet på 500 000 kronor mer än bara pengarna.

TT
Publicerad

– Det är så underbart härligt för tiden stannar liksom upp lite grand. Någon pekar på ens utövande och säger att det här tycker vi är viktigt. Det är stort för mig, säger han.

Vid det här laget är han en av Sveriges mest välrenommerade koreografer. Örjan Andersson började dansa i sena tonåren delvis inspirerad av ett gästspel av Cullbergbaletten, gick Balettakademien i Stockholm och jobbade med Ohad Naharin i Israel. 1992 debuterade han som koreograf med verket "Nemo saltat sobrius" (Ingen dansar nykter) och startade eget danskompani fyra år senare.

Örjan Andersson har verkat som koreograf sedan 1992. Nu tilldelas han Ganneviksstipendiet på 500 000 kronor för sina insatser inom dansen.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 3

"Jag har ingen musikutbildning, men jag får alltid höra av folk som tittar på mina föreställningar att det är musikaliskt. För mig ligger dansen nästan närmare musiken än vad den ligger teatern", säger koreografen Örjan Andersson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 3

"Jag kan bli glad när jag ser min dotter dansa, jag vet inte vad det är till för musik, det är inget jag lyssnar på kan jag säga, men det är kul med den där entusiasmen. Hon är tolv år gammal och den här glädjen, hur det spritter i kroppen när hon gör sina koreografiska figurer till den här populärmusiken, det är fantastiskt att se", säger Örjan Andersson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons