Annons

”Orimligt hänvisa sjuka till fiktiva jobb”

Karl-Petter Thorwaldsson, Eva Nordmark och Göran Arrius.
Karl-Petter Thorwaldsson, Eva Nordmark och Göran Arrius. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT, Anders Wiklund / TT, Pontus Lundahl/TT

Det är inte rimligt att Försäkringskassan kan fortsätta att hänvisa sjuka människor till fiktiva arbeten. Istället måste Försäkringskassan ges en lagreglerad skyldighet att pröva den försäkrades arbetsförmåga mot faktiskt existerande arbeten, skriver ordförandena för LO, TCO och Saco.

Under strecket
Publicerad

Antalet och andelen sjukskrivna som får avslag på sjukpenning efter sex månaders sjukskrivning har under de senaste åren ökat mycket kraftigt (mellan 2014 och 2017 ökade avslagen från ca 1 procent till 8,5 procent). Detta sker ibland trots att det finns en pågående rehabilitering och prognosen är god för återgång i arbete. Bland avslagen är över 80 procent kvinnor och till stor del handlar det om psykiatriska diagnoser. Allt fler av fackförbundens medlemmar har därför vänt sig till sina förbund för juridisk hjälp.

Försäkringskassan är en myndighet som styrs utifrån lagstiftning och direktiv från regeringen. Samtidigt har styrningen bidragit till att besluten från Försäkringskassan ibland varit otydliga och svårbegripliga – både för den försäkrade och för experter. Försäkringskassan har i en del fall uppgett att medlemmen har arbetsförmåga i ”arbete med telefon” eller ”hemarbete”. Någon analys av vilka konkreta arbeten det kan handla om görs inte. Istället hänvisar försäkringskassan till fiktiva arbeten som inte finns på dagens arbetsmarknad.

Annons
Annons
Annons