Annons
Recension

The Orange BoxOrimligt generös samling

Alyx Vance blickar ut över utomjordingarnas högsäte The Citadel, där en ny portal hotar att släppa loss en andra invasionsvåg.
Alyx Vance blickar ut över utomjordingarnas högsäte The Citadel, där en ny portal hotar att släppa loss en andra invasionsvåg.
Under strecket
Publicerad

Half-Life 2 saknade stundtals det rätta drivet i handlingen. Det togs igen i första expansionen. Nu fortsätter Gordon Freemans saga, och den har aldrigt känts viktigare. Huvudnumren i The Orange box är tveklöst actionklassikern Half-Life 2 med tidigare utgivna miniexpansionen Episode one och fortsättningen Episode two. Att spela igenom alla tre science fiction-dystopier i ett svep gör mirakel för helheten, och särskilt de två expansionerna bjuder på så många oförglömliga och emotionellt laddade scener att konkurrenten Halo 3 vid en jämförelse framstår som banal smörja. Nu kan man också för första gången avnjuta Half-Life 2 på Xbox 360, och där både ser det ut och känns bättre än någonsin. Det är som att spela på den där perfekta datorn man aldrig hade, och vibrationerna i handkontrollen ger en skön tyngd åt eldstriderna som saknas i pc-versionen.

Nya Episode two levererar hårt regisserad action i starkt koncentrat. Under berättelsens fem timmar hinner man uträtta lika mycket – och känner starkare för sin uppgift – än i originalspelets femton. Det här är också episoden då det mänskliga blir än mer mänskligt. Relationen till vapendragaren Alyx djupnar. Men framför allt ges det tid och utrymme att skildra bandet mellan far och dotter, Eli och Alyx Vance. En klapp på kinden, en puss i pannan eller en kärleksfull uppmaning att vara rädd om sig. Två människors beröring som påminner om varför det är relevant att rädda världen. En värmande och ofta självironisk humor gör också sitt för att humanisera ett äventyr som annars skulle riskera att bli en parodi på sig självt.

Annons
Annons
Annons