Annons

”Orimligt dela upp ansvar för personlig assistans”

Åsa Furén-Thulin och Maria Persdotter.
Åsa Furén-Thulin och Maria Persdotter. Foto: Thomas Carlgren, Pressbild

Det delade ansvaret mellan kommunerna och staten när det gäller personlig assistans skapar osäkerhet för alla. Det är hög tid för att staten tar över den personliga assistansen och det skyndsamt. Det kräver SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tillsammans med RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vet du vad ett grundläggande behov är? Om du inte har kommit i kontakt med LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, så vet du nog inte det. Men om man har omfattande funktionsnedsättningar och behöver personlig assistans, då är begreppet grundläggande behov välkänt. Det är nämligen hur mycket tid man behöver för sina grundläggande behov som avgör om man beviljas personlig assistans från Försäkringskassan eller inte. Har man mer än 20 timmar grundläggande behov i veckan så blir det ja, mindre än 20 timmar så blir det avslag.

Många som får avslag vänder sig till sin kommun. Då kan lite olika saker hända. Till exempel kan man få assistans beviljad av kommunen istället. Eller så blir det avslag och troligtvis någon annan kommunal insats, ofta punktinsatser. Att vara en person med omfattande funktionsnedsättningar och ansöka om assistans hos kommunen innebär ibland en stor osäkerhet. Många kommuner har både en hög ambitionsnivå och resurser och går till och med utanför lagstiftningen för att lösa situationen för den enskilde. Medan andra kommuner har en mycket snäv ekonomi och grupper riskerar att ställas mot varandra.

Annons
Annons
Annons