Annons

Orimligt att Vattenfall stämmer Tyskland

Vattenfall äger vi tillsammans. Det borde vara det ledande energiföretaget i omställningen till en ekologiskt uthållig energiförsörjning, oavsett var bolaget är verksamt. Men så är det inte i dag. Det är orimligt att Vattenfall stämmer Tyskland för deras beslut att avveckla kärnkraften. Regeringen borde hindra detta och se till att sådana möjligheter för företag att stämma stater inte sprider sig, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Under strecket
Publicerad

Tyskland har tagit beslut om att avveckla kärnkraften och satsa på förnybar energi. Det är en omställning som just nu pågår. Olyckan i Fukushima visar på kärnkraftens enorma risker och har haft stor betydelse. Även den nya svenska regeringen har som mål att stegvis avveckla kärnkraften som energikälla. Detta är demokratiska beslut som de folkvalda i våra respektive länder har rätt att besluta om. Det är en princip som även den som inte håller med i sakfrågan borde kunna instämma i.

Men det tyska beslutet om att avveckla kärnkraften utmanas av de företag som äger den och gör vinsterna. Bland dem finns Vattenfall som ägs av svenska staten. Vattenfall har nu rest skadeståndskrav mot Tyskland på hela 4,7 miljarder euro, motsvarande 43 miljarder svenska kronor. Det är ett helt orimligt krav. Vänsterpartiet anser att den svenska regeringen bör agera för att Vattenfall ska dra tillbaka skadeståndskravet. Det tyska beslutet om att avveckla kärnkraften måste respekteras. Såväl den tyska som den svenska energipolitiken ska bestämmas demokratiskt, inte genom utpressning och hot om stämning från företag.

Annons
Annons
Annons