Orimligt att följa hemlig lag

Österrikaren Gottfried Heinrich skulle åka på tennisturnering – men på väg ombord på flygplanet stoppades han. Tennisracketen fick han inte ta med sig, den fanns med på en hemlig EU-lista över förbjudna saker. Nu har EG-domstolen gett Heinrich rätt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var i september 2005 som amatörtennisspelaren Gottfried Heinrich blev avvisad från ett flyg i Wien, när han vägrade lämna sin tennisracket utanför planet. Heinrich hade tagit sig igenom hela säkerhetskontrollen utan några bekymmer, men precis innan han skulle borda sitt flyg stoppades han. Tennisracketar fanns med på en lista över saker som är förbjudna att ta med sig på flyg enligt en säkerhetsförordning, vilket är en slags lag, beslutad av EU-kommissionen. Att Heinrich inte kände till detta är dock inte så konstigt – listan var nämligen hemlig av säkerhetsskäl.

Incidenten gjorde tennisspelaren så ilsken att han gick till domstol och krävde kompensation av myndigheterna i Österrike för att de misslyckats med att informera honom om vilka säkerhetsregler som gäller. Domstolen tyckte i sin tur att ärendet var av så pass stor vikt för alla flygpassagerare i landet, att den vände sig till EU-domstolen för att utreda om det är skäligt att medborgare ska följa hemliga lagar.

Annons
Annons
Annons