Annons

”Orimliga regler slår mot idrotten”

Stelbenta regler stoppar försöken att genomföra smittsäkra engagemang, som till exempel Lidingöloppet, skriver C-politiker.
Stelbenta regler stoppar försöken att genomföra smittsäkra engagemang, som till exempel Lidingöloppet, skriver C-politiker. Foto: Pontus Lundahl/TT

Konsekvenserna av dagens regler kring idrottsengagemang är orimliga. Det går att ordna arrangemang som hindrar smittspridning. Problemet nu är idrottsministerns och regeringens oförmåga att agera, skriver C-politiker i klassikerkommunerna.

Under strecket
Publicerad

Idrott och rörelse är avgörande för folkhälsan i Sverige. Idag ger stelbenta regler orimliga konsekvenser för klassikerloppen Lidingöloppet, Vasaloppet, Engelbrektsloppet, Vätternrundan och Vansbrosimningen. För Lidingöloppet innebär reglerna om max 50 personer att en löpare per 600 meter anses för trångt. Vi som är politiker i klassikerkommuner kräver att idrottsministern agerar för att rätta till orimligheterna och ge ekonomiskt stöd till idrottsrörelsen även i höst.

Idrottsrörelsen trollar med knäna för att få fram arrangemang som hindrar smittspridning och möjliggör idrott och rörelse. Inför hösten planerade Lidingöloppet ett alternativt upplägg med starter i små startgrupper för att säkra att inte fler än 50 personer vistades i start- eller målområde samtidigt. Ett sätt att ta ansvar för att minska smittspridningen samtidigt som folkhälsan kan premieras och loppet genomföras.

Annons
Annons
Annons