Annons
X
Annons
X

”Orimliga proportioner”

IPRED-lagen ger uphovsrättsinnehavare större befogenheter än polisen, menar säkerhetsexperten André Rickardsson. Nyheten väcker starka känslor hos SvD:s läsare.

Läs mer om Ipred:

Läs även

IPRED-lagen öppnar för att upphovsrättsinnehavare, till exempel ett skiv- eller filmbolag, kan genomföra en så kallad intrångsundersökning.

Det är att jämföra med en ”privat husrannsakan” vars syfte skulle vara söka efter bevis för att den misstänkte personen överträtt upphovsrättsreglerna. Det ger upphovsrättsinnehavarna större befogenheter än polisen, menar Rickardsson.

Hos SvD:s läsare väcker jämförelsen med polisen starka känslor.

Annons
X

Rh anser att proportionerna är orimliga. ”Fildelning av upphovsskyddat material är olagligt. Men att i jakten på fildelare lagstifta så att vi riskerar få se privata ”stormtrupper” göra husrannsakan i hemmen är ju helt vansinnigt. Proportionerna är orimliga och rättssäkerheten känns väldigt liten.”

Ove Jonsson ser hellre att skivbolagen ägnar sig åt annat. ” Det är mediebolagens uppgift att skapa media. Inte att leka poliser. Jag själv som artist är mycket tacksam till fildelning. Jag anser att artister, likt resten av folket måste jobba, och inte kunna försörja sig på en hit. Jag hissar min flagg för piratpartiet”, skriver han.

Många läsare riktar skarp kritik mot politikerna i regeringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Farligt. KGB är en piss i Östersjön mot alliansen. Snart har vi ett öga som övervakar i vart hem” skriver signaturen Säpo.

  Signaturen Anders W skriver: ” Ungdomsförbunden är emot IPRED-lagen. Lagen fungerar inte utomlands, fildelningen fortgår i oförminskad skala, oskyldiga får kravbrev/hotbrev om höga skadestånd och rättegångskostnader. Bolagen sätter orimligt höga skadestånd. Jag röstar på Piratpartiet för privatlivets skull.”

  Signaturen Vakna tror inte att IPRED-lagen gör att upphovsrättsinnehavarna kommer att få betalt. ”Kopierade grejor finns det gott om, turkiska Lacoste, kinesiska Peak, asiatiska kopior av Kosta glas, Rolex för 300 kronor etc. Se till att hitta ett sätt att ta betalt på nätet, kan porrindustrin få folk att betala borde även musik och filmbranschen kunna skapa ett mervärde för kunderna som gör att de betalar.10 miljoner medlemmar a 1 krona /månaden skulle ge en skaplig årslön till de flesta artister.”

  Toto är arg och undrar: ”Vad kostar kalaset? Jag är så fruktansvärt trött på att bli beskattad till döds för att finansiera de mest idiotiska lagar som våra politiker skapar.

  Lola är trött på debatten och menar att det är rätt att värna artisternas rätt till betalt.

  ”Jag är så trött på detta snack om ”rätten” att ladda ner film/musik från nätet. Om inte filmskapare och musiker får betalt för sin produktion - hur F-N ska vi då kunna se film eller lyssna på musik. Vem skall betala filmer/CD-skivor då? Tror ni att de jobbar gratis för att roa oss?”

  Nesto håller med och skriver: ”Att ta sig rätt är inte rätt. De flesta tycks tycka att det är helt okej att ta sig rätten att snylta på andras arbete. Ur moralisk synpunkt kan detta jämföras med stöld. Jag har läst många försök att förklara att otillåten kopiering inte är ett brott. Hjärnsläpp!”

  Embe menar att det inte är särskilt sannolikt att en ny lag får rätsida på problemet. ”Fildelningen kommer sluta sig i mer privata sällskap där man kan lita på de inblandade. De ändra reglerna, men de kan inte stoppa spelet.”

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X