Recension

SkyfallOrgie i oklippt svårmod

”Skyfall” börjar lovande med pulshöjande action, men landar i en diffus uppgivenhet och vilsenhet. James Bonds leklynne är helt borta – han har blivit gammal och trött.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kan man köpa kärlek? Klart man kan. Se bara hur den senaste James Bond-filmen har tagits emot långt innan någon enda människa faktiskt har sett den, alla dessa oblyga spaltkilometer med förhandspublicitet. Här är det specialregler som gäller, när James Bond är i antågande skrivs det till och med flersidiga kulturartiklar om produktplaceringens ädla konst.

Sedan har vi associationsrättigheterna; alla dessa bilar, klockor, öl- och läskmärken och bara gud vet vad som nu mot fet betalning kopplar sin marknadsföring till filmen i en omfattning som i sig blir ett ”fenomen” som genererar ytterligare publicitet kring publiciteten, som alltså är köpt. En av poängerna med just Bond var ju, trots allt, att just hans preferenser beträffande den omhuldade lyxkonsumtionen var hans egna och inte till salu. Det är bara så man kan förbli en stilbildare istället för en oljig krängare av diverse statusbling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons