Annons

Organhandelns offer

STYMPAD. I Moldavien säljer fattiga människor sina kroppsdelar för att överleva. Det är en obehaglig verklighet som alla känner till men ingen talar om.

Under strecket
Publicerad

Nicolas, 33, köpte ett hus hemma i Mingir för pengarna han fick för sin njure. Sedan operationen, som utförde i Turkiet, känner han sig ofta svag.

Foto: YVONNE ÅSELL

28-årige Mihai har ett stort ärr efter den olagliga operationen som utfördes i Turkiet. Efter den har han haft ständiga problem med sin hälsa, men han har inte råd att betala vare sig läkare eller medicin.

Foto: YVONNE ÅSELL

Bakom de glittrande innekvarteren i centrum präglas Moldaviens huvudstad Chisinau av arbetslöshet och fattigdom.

Foto: YVONNE ÅSELL

Barnen i Moldavien får jobba hårt och lära att klara sig på egen hand. ”Det är bland barn och unga vi måste börja”, säger Natalia Codreanu, som jobbar med en informationskampanj som ska faöhindra att människor säljer sina organ.

Foto: YVONNE ÅSELL

Andrei Novae från byn Dubasari pressar olja av solrosfrön som han säljer i stora dunkar för 1,50 kronor per liter.

Foto: YVONNE ÅSELL

Men pensioner på ofta bara 600 kronor i månaden är det ett tungt liv även för de äldre. De måste fortsätta jobba hårt för att klara sig.

Foto: YVONNE ÅSELL

I det fattiga Moldavien jobbar mer än en fjärdedel av befolkningen i arbetför ålder utomlands. 70 av de sammanlagt 300 eleverna på skolan Malaietsi växer upp utan närvarande föräldrar.

Foto: YVONNE ÅSELL

Döden är alltid närvarande i Moldavien. Vid entrén till Centralsjukhuset i huvudstaden passerar besökarna Kristus på korset, en dödskalle och klockor som klämtar.

Foto: YVONNE ÅSELL

MINGIR. Blicken, den kommer jag aldrig att glömma.

Nicolae är en smal liten man. Han sitter på en säng i ett kallt och dragigt sjukhus i södra Moldavien och stirrar ner i golvet. Plötsligt tittar han upp – och det jag ser i hans ögon är skam. Inte ilska, inte förtvivlan utan förnedring.

Annons
Annons
Annons