Annons
Kommentar

Jonas Jendi:Orexos högriskstrategi har inte lyckats

Läkemedelsbolaget Orexo var för ett år sedan i ett läge där man satt med en hög skuldsättning men höga förväntningar på en kraftigt ökad försäljning. Det har inte varit framgångsrikt. Trots det har aktien fallit förvånansvärt lite. Börsplus plockar bort köprådet.

Publicerad

För ett knappt år sedan satte Börsplus rekommendationen “köp” på Orexo (dagskurs 37 kronor 26/1). Aktien stod då runt 46 kronor. Vi var noga med att påpeka att detta var en riskabel aktie med en nattsvart nedsida. Men vi gillade verkligen att bolaget hade ett så synnerligen tydligt och ambitiöst fokus på egen försäljning.

Orexo har valt att själva direkt ansvara för försäljningen av den centrala produkten Zubsolv på den kritiska USA-marknaden. Ledningen har ingenstans att gömma sig. Zubsolv lanserades där redan 2013 men starten blev en besvikelse och aktien föll tungt (från en topp runt 170 kronor). Med ihopsjunkna förväntningar i aktiepriset såg vi en attraktiv uppsida. Om det inte blev en explosiv säljstart skulle det kanske bli det systematiska och långsiktiga säljarbetets seger?

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons