Per Högselius:Öresund – en region utan mening

Öresundsregionen är föremål för två avhandlingar som båda kommer till slutsatsen att Öresundsbron och den tänkta regionaliseringen är elitens och inte medborgarnas projekt. Det saknas tydliga mål, hjältar och en central mening med regionaliseringen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Från Hamlets ångestladdade borg i Helsingör är utsikten strålande. I norr lockar det blåskimrande Kullaberg, i söder ligger ön Ven med sina minnen av Tycho Brahe och där bakom ringlar sig de välgödda själländska och skånska kusterna ned i diset mot Köpenhamn och Malmö. Om dagen hade varit ännu lite klarare hade man kunnat skymta Barsebäcks numera sysslolösa skorstenar liksom Turning Torsos futuristiska kontur i Malmö.
Mitt emot Helsingör ligger förstås också Helsingborg. Inte mer än runt fyra kilometer är det dit, sträckan är kort. Genom att samarbeta med varandra, det insåg Erik av Pommern på 1400-talet, kunde de två städerna kontrollera sjöfarten ut och in genom sundet. Och det var inte vilken sjöfart som helst - här börjar och slutar hela Östersjövärlden - varvid Öresund i såväl hydrologisk som militär och handelspolitisk mening blir till nålsögat genom vilket Östersjöns känsliga vatten, varor, idéer och människor har passerat och fortsätter passera.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons