Annons

”Ett dödspiller garanterar inte en lugn och värdig död”

Att tillåta läkarassisterat självmord är inte alls så enkelt som det framställs i debatten. Det finns stora problem med vilka patienter som erbjuds självmordet och på vilka kriterier. Det skriver läkarna Mikaela Luthman och Anne-Berit Ekström, i en replik.

Under strecket
SvD
Publicerad

Mikaela Luthman och Anne-Berit Ekström

Foto: Privat, pressbild

Debattörerna skriver att deras ”övertygelse är att dödshjälp är ett farligt och mycket dåligt alternativ till god symptomlindring och kärleksfull omvårdnad i livets slut”.

Foto: Fredrik Sandberg/TT (Arkiv)

Staffan Bergström och Pete Reagan är ytterligare två opinionsbildare som vill förespråka den så kallade Oregonmodellen för läkarassisterat självmord (SvD Debatt 20/3). Deras bild av modellen låter fin, men den är tyvärr mycket långt från verkligheten. I rapporten ”Hotet mot värdigheten” som idag publiceras av Claphaminstitutet beskriver vi de baksidor som finns i modellen och som hittills inte lyfts fram i den svenska debatten.

Det enda säkra här i livet är att vi ska dö. Detta är en vetskap som alla har, men många väljer att förtränga och många, kanske de flesta, är rädda för. Det okända skrämmer, och mest okänt är döden. Vad kommer efter den? Det stora mörkret, att uppgå i intighet, det skrämmer många. Även tanken på ett liv efter detta kan vara skrämmande. Och kanske allra viktigast – de plågor som kan komma innan väcker ångest och rädsla.

Annons
Annons
Annons