O”Regan snyggar till Bellmans Stockholm

Under strecket
Publicerad
Annons

boklådan | 1700-talets stadsliv
Om livet i kungliga huvudstaden på Bellmans tid har det skrivits åtskilliga böcker under tidernas lopp. De flesta brukar skildra Stockholms innerstad som ett gytter av stinkande gränder, där de fattiga levde i nöd och elände, medan adeln och Skeppsbrons rika borgare vältrade sig i lyx och överflöd. I den trevligt skrivna och vackert illustrerade boken Gustaf III:s Stockholm. Glimtar av 1700-talets stadsliv (192 s. Forum. Ca 278:-) ifrågasätts denna traditionella uppfattning av den unge historikern Christopher O”Regan, känd som ambitiös ledare av stadsvandringar i Gamla stan.
På grundval av ny arkivforskning hävdar O”Regan att det inte alls stod så illa till som man hittills trott. De fattiga levde ett bättre liv i Stockholm än de gjorde i flertalet andra europeiska huvudstäder. Utländska besökare förundrade sig över att det såg snyggt och rent ut på gatorna, och att vanligt folk tycktes vara välmående, läskunniga och prydligt klädda. Kriminaliteten var jämförelsevis låg
och sjukligheten inte alls så utbredd som man tidigare menat. Fattighus och andra välfärdsinrättningar betraktades som överlägsna sina motsvarigheter i andra länder.

Annons

Gustav III själv ansågs av flertalet vara en mild monark, som gjort lagarna mer humana och minskat avståndet mellan överheten och vanligt folk. Ofta kunde man se honom vandra omkring i folkvimlet på ett sätt som skulle ha varit otänkbart för utländska monarker. Mer än hundra år före socialdemokratin tycks alltså vårt land ha framstått som förebildligt i fråga om välfärd och jämlikhet.
Också enligt O”Regan fanns det dock svåra sociala problem i Gustav III:s stad. Det myckna brännvinsdrickandet var utan tvivel ett sådant. Många söp helt enkelt ihjäl sig. Och förvisso skulle en besökare från vår egen tid ha chockerats av klasskillnaderna, barnadödligheten och de fräna dofterna från torrdass och halvruttna matvaror mitt i stan.
Bokens största förtjänst är kanske trots allt inte O”Regans historiska omvärderingar - som nog tål att både
ifrågasättas och diskuteras - utan att han på ett poetiskt sätt lyckas förmedla sinnesintrycken och stämningarna från dåtidens många brokiga miljöer, alltifrån Söders brännvinsosande krogar och dystra kyrkogårdar till de prunkande adelspalatsen på Norrmalm.
Kort sagt: en intressant och upplevelserik historisk stadsvandring i ord och bild.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons