Annons

Dagbok : 1996-2002Oredigerat inifrån kulturaristokratin

Johanna Ekström, född 1970, är författare och konstnär.
Johanna Ekström, född 1970, är författare och konstnär. Foto: Sara Mac Key

Johanna Ekströms dagbok är en helt oredigerad inblick i Stockholms konstliv på 1990-talet, en passionerad kärleksaffär och den svenska kulturaristokratin. Ida Therén har läst en bok som kunde ha slagit ned som en bomb, men tyvärr pyser iväg som en ballong.

Under strecket
Publicerad

”Dagbok. 1996–2002” är Johanna Ekströms oredigerade dagbok, skriven mellan 26 och 32 års ålder. Under de här åren lever Ekström i en av livets parenteser: hon är vuxen, har en karriär och ett kärleksliv, men inte några barn som pockar på uppmärksamhet. En lucka där patriarkatet, i Ekströms fall, knappt påverkar. En sorts frihet, fast den för många, även för Ekström, störs av naggande tankar på möjliga barn.

Dagboken blir på sätt och vis en förlängning av Ekströms förra bok, en uppgörelse med familjen och föräldrarna: författarna Per Wästberg och Margareta Ekström. De dyker upp även här, i dotterns reflektioner kring hur familjerelationerna präglat henne. Hon tar också små steg mot att knyta an till sin judiska bakgrund. Fokus ligger dock på kärlekslivet med den äldre konstnären ”X” – ett förhållande som i början av dagboken är nytt, men mot slutet står i upplösning.

Annons
Annons
Annons