Annons

Anders Q Björkman:Oreda är den nya världsordningen

November 2019 i Santiago de Chile och november 1989 i Berlin.
November 2019 i Santiago de Chile och november 1989 i Berlin. Foto: Esteban Felix/TT, Carulli/TT

Efter 30 år av västerländsk dominans går vi in i en tid som inte präglas av ideologiska frågor. En ny bok spår att USA och Kina går i clinch medan övriga nationer byter allianser beroende på vad som råkar gynna dem för tillfället.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Osedvanligt många människor världen över befinner sig denna höst ute på gator och torg för att protestera. Jag läser i brittiska The Economist att demonstrationer de senaste veckorna har präglat tillvaron i samtliga världsdelar. Folkmassor har manifesterat sitt missnöje i Algeriet, Bolivia, Chile, Ecuador, Frankrike, Guinea, Haiti, Honduras, Hongkong, Irak, Katalonien, Kazakstan, Libanon, Pakistan och Storbritannien. Protesterna har dock inte något gemensamt mål, utan riktar sig mot olika missförhållanden: korruption, höjda priser och inskränkt självbestämmande, för att nämna några.

En så omfattande demonstrationsvåg har världen inte upplevt sedan de två proteståren 1968 och 1989. 68-revolten är rejält bearbetad och skildrad – just nu i SVT-serien ”Vår tid är nu” – och vi är ganska överens om dess verkan. Man lyckades inte avskaffa kapitalismen, men gav auktoritetstron en knäck och tillförde politiken nya frågor som miljö och jämlikhet mellan könen.

Annons
Annons
Annons