Recension

Surt, sa räven. Sagor om talesätt sammanställda och berättade av Per GustavssonOrdspråk på annorlunda sätt

Under strecket
Publicerad
Annons

Många av våra ordspråk är inte längre begripliga, därför att de speglar ett förgånget samhälle. Ständige sagoberättaren Per Gustavsson har nu tagit sig an åtskilliga av dem, infogat dem i ett sammanhang, återberättat dem i sagor och anekdoter, återskapat situationer, där de passar in. Hans syfte med samlingen Surt, sa räven är dubbelt. Dels vill han ge förklaringar till uttryck, som förknippas med bondekulturen, dels vill han rädda alla dessa talande formuleringar från glömskan. Ett bevingat ord, som inte längre används, dör bort ur vårt språk.

I en kommentar hänvisar han till historiernas ursprung alltifrån uppteckningar i svenska folkminnesarkiv till vandringsberättelser från antiken och Tusen och en natt. Ett talesätt som ”Man skall inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten” går via La Fontaine tillbaka till Aisopos fabler. ”Koka soppa på en spik” är en skämtsaga från Närke
upptecknad av Gabriel Djurklou.
Trogen sina principer har Gustavsson fritt återberättat de varianter han valt ut och så vill han att vi alla skall göra, nämligen föra en muntlig tradition vidare med egna ord. Han ger oss gott stoff att utgå ifrån: drastiska och slagkraftiga berättelser, några nya men de flesta igenkännliga, fast i annan form. Den långa ganska grymma sagan ”Snålheten bedrar visheten” är mer bekant som H C Andersens ”Stor Klas och Lill Klas”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons