Annons
X
Annons
X

Ordning och reda ger trygghet en fredag

POLISNÄRVARO | TRYGGHET OCH KÄNSLA

För en dryg vecka sedan inträffade ett brott i kategorin meningslöst våld i Rissne. Inte för att särskilt många våldsbrott är meningsfulla, men av allt att döma hade förövaren inga ambitioner att råna sina offer, bara att slå dem. Två äldre kvinnor blev brutalt misshandlade vid sin egen port av en man i 45-årsåldern. Grymma sparkar och slag mot ansiktet, vid lunchtid en söndag.

Själv har jag under nästan hela mitt decennium i Stockholm bott i Sundbyberg, eller rättare sagt i Hallonbergen. För något år sedan gick ett flyttlass – inom kommunen. Att lämna Sumpan framstår som allt mer ogörligt. Jag trivs för bra.

Hallonbergen var, precis som Rissne, en av de där delarna av Sundbyberg med dåligt rykte. Under mina åtta år där fick jag ofta frågan om det inte var lite stökigt, men upplevde aldrig själv något stök. En gång läste jag i tidningen att ett vilt slagsmål hade brutit ut vid ett bröllop i en festlokal. Fajten hade spridit sig ner till tunnelbanan och en och annan stol hade hamnat på spåren.

Annons
X

Har man en utvecklad förkärlek för Emir Kusturicas filmer är det svårt att inte föreställa sig hela skeendet med hans romantiska filter. Således såg jag för min inre syn hur möblemanget kastades mot den blåa linjens räls till tonerna av livsbejakande balkanblås – ty självfallet följde orkestern slagskämparna ner i rulltrappan. Förmodligen var det varken filmiskt, charmigt eller kul för brudparet. Men det var det närmaste våld jag kom i Hallonbergen. Rädd var jag aldrig. Och det har inte mina vänner som bott i Rissne varit heller.

Några dagar efter överfallet i Rissne sammankallade kommunstyrelsens ordförande Helene Hellmark Knutsson (s) polisrepresentanter, Sundbybergs kommunala fastighetsbolag och kommunledningen för att diskutera polissynlighet och trygghet. Till
DN (8/1) sade Hellmark Knutsson att om utlovade polissatsningar dras in ”måste vi från kommunens och fastighetsbolaget göra mer för tryggheten, till exempel anställa fler väktare som kan finnas på gatorna”. Hon poängterade också att brottsligheten egentligen inte är större i Rissne än i resten av stan, men att ”känslan av otrygghet bland de boende finns och är lika viktig att ta itu med”.

Visst är känslan viktig. Och helt obefogad är den heller inte. Det händer otäcka saker såväl i Rissne som utanför Fältöversten. Både i Husby och Täby. Kvällstid liksom söndagar kring lunch.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En av det allmännas kärnuppgifter är att upprätthålla lag och ordning. I sitt jultal lovade Fredrik Reinfeldt fler poliser. Det är förstås utmärkt, men polisstationerna ligger ändå lite glest. Det vet bovarna också.

  Polisnärvaro ”för syns skull” är kanske inte alltid kostnadseffektivt. Våldsbrott vid lunchtid är mer ovanliga, men kan bli än mer sällsynta om poliserna syns oftare och verkligen har en lokal förankring.

  En kommunal rätt att hålla sig med ordningspoliser vore ett utmärkt sätt att få kommunerna ägna sig åt sådan kärnverksamhet som medborgarna vill ha. Kanske kunde Sundbyberg eller nyligen hårt drabbade Rosengård utgöra testytor för detta?

  I Sundbyberg har det gjorts en del för att skapa trygghet redan förut. Så kunde jag till exempel ringa ett mobilnummer när jag bodde i Hallonbergen och få sällskap hem från tunnelbanan av bostadsbolagets vakter om jag varit ute sent. Till dörren, alltså – inte ända hem.

  Någon måtta på en kommuns serviceanda får det ändå vara.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X