Annons
X
Annons
X

Ordna laglig camping för EU-migranterna

Politikerna i Stockholms stad tycks lamslagna över EU-migranterna och kommer inte med några konstruktiva lösningar på problemen. Det skriver socialarbetaren Anne-Marie Strömberg i en replik till socialborgarrådet.

Stockholm stad satsar på fler härbärgen i vinterkylan för att tiggare ska slippa sova utomhus i minuskylan.
Stockholm stad satsar på fler härbärgen i vinterkylan för att tiggare ska slippa sova utomhus i minuskylan. Foto: TOMAS ONEBORG

REPLIK | EU-MIGRANTER

Det är dags för samtliga partier att bestämma sig för nivån på biståndet till hemlösa EU-medborgare - och stå upp för detta.
Anne-Marie Strömberg

Antalet hemlösaEU-migranter utan uppehållsrätt har ökat markant både i Stockholm och ute i övriga landet under de senaste åren. Bosättningar förekommer lite varstans och då de inte är iordningsställda för ”camping” blir de snabbt sanitära olägenheter. Samtidigt har hemlösa EU-medborgare utan uppehållsrätt – till skillnad för vad många tror – mycket begränsad rätt till bistånd från socialtjänsten.

För socialtjänsten gäller följande:

Annons
X

EU-medborgare har rätt att vistas tre månader i annat EU-land. En förutsättning är att de kan försörja sig själva. Det bistånd som socialtjänsten därmed kan ge de hemlösa EU-medborgarna är endast akut nödhjälp, i princip ”livräddningsaktioner” – ingen skall svälta ihjäl eller frysa ihjäl. Om de inte kan försörja sig själva och ordna boende själva kan de erbjudas bistånd till hemresa. Men med tanke på förhållandena i hemlandet är det få som accepterar, eller så kommer de tillbaka. Till nya bosättningar.

I dagarna har före detta socialborgarrådet Anna König Järlemyr (M) spatserat omkring i de bosättningar som förekommer lite varstans. Hon har förfasat sig över den eländiga miljön (som det förvisso är) och krävt förenklat avhysningsförfarande med hjälp av vakter. Det hon inte har uttalat sig om är vart de hemlösa EU-medborgarna skall ta vägen efter avhysningen? 

Samtidigt förfasar sig hennes partikamrater och allianskamrater över hur förfärligt det är med avhysningar och hur hemskt det är att de avhysta endast erhåller logi för några få dagar. Vad de inte säger är att de har haft makten i Stockholms stad under åtta år och då haft möjlighet att ordna det bättre för de hemlösa EU-medborgarna. (Ja, jag vet att boende ordnats genom Vinternatt, men dessa platser räcker inte, de fördelas med ett förnedrande lottningsförfarande, och fungerar inte för de som kommer familjevis och boendet är också tidsbegränsat.)

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nuvarande socialborgarrådet Ewa Larsson (MP) talar om att ”sängplatser skall vara ordnade när avhysningar genomförs” (Brännpunkt 16/3). Vad hon inte säger är att sängplatserna för de hemlösa EU-medborgarna erbjuds högst tillfälligt, enligt nuvarande regelverk då det är kallare än minus 7 grader och att boende endast erhålls för några få dagar. I avvaktan ”annan lösning”. Det vill säga hemresa eller – oftast – ny bosättning någon annanstans.

  **I valrörelsen 2014 var **det annat ljud i skällan. Då utlovades av representanter från båda de politiska blocken att socialtjänstens bistånd skulle förbättras och att ”tak-över-huvudet-garantin skulle gälla alla.

  Det är dags för samtliga partier att bestämma sig för nivån på biståndet till hemlösa EU-medborgare - och stå upp för detta.

  Utöver att låta det vara som det är nu och att infria de ”löften” som uttalades i valrörelsen, finns det medelvägar. Ställ iordning campingplatser med toaletter, duschar, matlagningsmöjligheter och sophämtning, där de som har husvagnar kan ställa upp dessa och se till att campingplatserna hålls i ordning. Ordna boenden som är värdiga, där de hemlösa EU-medborgarna kan bo familjevis och då inte endast några få dagar i taget.

  Någon lösning måste till. Att förbättra förhållandena i de länder de hemlösa EU-medborgarna kommer ifrån blir svårt. Jag tvivlar på att ens viljan finns hos de styrande i dessa länder, och än mindre pengarna. Till dess måste de hemlösa EU-medborgarna få värdiga levnadsförhållanden. De kommer att finnas här, oavsett vad politikerna och medborgarna i staden tycker.

  Oavsett vilken lösning ni politiska partier väljer, så stå för den nivå på biståndet ni väljer. Och anvisa socialtjänsten medel för den nivå ni valt (boenden, personal, pengar). Sluta att förfasa er över att socialtjänsten endast kan ge begränsat bistånd när det är ni själva som bestämt ”ribban” för biståndet.

  Det är ni som har makten och ansvaret.

  ANN-MARIE STRÖMBERG

  socialarbetare

  Annons
  Annons
  X

  Stockholm stad satsar på fler härbärgen i vinterkylan för att tiggare ska slippa sova utomhus i minuskylan.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X