Annons

Bengt af Klintberg:Ordkonstnären som fick gurkorna att dansa

Lennart Hellsing med ”Sjörövarbok” på 95-årsdagen 2014.
Lennart Hellsing med ”Sjörövarbok” på 95-årsdagen 2014. Foto: Henrik Montgomery/TT 

Den folklore som upprätthålls av barn, med fräcka ramsor och drastiska språkliga vändningar, var en ständig källa till inspiration för Lennart Hellsing. Idag skulle det eviga barnasinnets surrealistiske poet ha fyllt 100 år.

Under strecket
Publicerad

Lennart Hellsing läser för sina barn, 1965.

Foto: Per Lindeberg/TTBild 1 av 1

1945 var ett bra år för den svenska barnboken. Då utkom Astrid Lindgrens ”Pippi Långstrump” och Lennart Hellsings debutbok ”Katten blåser i silverhorn”, och Tove Jansson gav ut sin första bok om mumintrollen, ”Småtrollen och den stora översvämningen”. De två förstnämnda böckerna kom ut på KF:s förlag som några år senare ändrade namn till Rabén & Sjögren. Båda författarna hade först vänt sig till Bonniers, men som bekant tackade man där nej. Den gången kunde ingen veta att Astrid Lindgren och Lennart Hellsing skulle bli Sveriges ledande barnboksförfattare, hon på prosaberättelsens område, han på poesins.

Lennart Hellsing skulle idag ha fyllt 100 år. Det var nära att han blev så gammal; till mångas förvåning levde han till 96 års ålder efter att ha varit storrökare största delen av sitt liv. Långt efter fyllda 90 var han med sin aprikosfärgade kostym en färgklick i det kulturella livet. 

Annons
Annons
Annons