Ordjakten som har fångat svenskarna

ORDHAJP. Vänner svarar fåordigt, Facebook tystnar, 3G-nätet säckar. Ordspelet Wordfeud regerar. Smolket i bägaren – den kassa ordlistan – är snart ett minne blott. Nu är Saol på väg in. Och de analoga spelen surfar på framgången.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
SvD:s Jenny Leonardz utmanade Scrabbleförbundets ordförande Johan Berner i Wordfeud. Matchen slutade 532-282 till Berners fördel.

SvD:s Jenny Leonardz utmanade Scrabbleförbundets ordförande Johan Berner i Wordfeud. Matchen slutade 532-282 till Berners fördel.

Gunilla Norman, 52 år, Nacka, enhetschef.

”Jag gillar att man får tänka. Det känns mer på riktigt eftersom att man spelar mot en riktig människa och inte en dator.”

Gunilla Norman, 52 år, Nacka, enhetschef. ”Jag gillar att man får tänka. Det känns mer på riktigt eftersom att man spelar mot en riktig människa och inte en dator.”

Foto: THERESE JAHNSON
Johan Asplund, 55 år, Södermalm, egen företagare.

”Min tid är för värdefull. Jag tycker att det är jättekonstigt att folk har tid med det där. Det är ju helt meningslöst.”

Johan Asplund, 55 år, Södermalm, egen företagare. ”Min tid är för värdefull. Jag tycker att det är jättekonstigt att folk har tid med det där. Det är ju helt meningslöst.”

Foto: THERESE JAHNSON
Meron Haileb, 29 år, studerande i Stockholm. 

”Det är bra hjärngymnastik och jag har verkligen utökat mitt ordförråd. Man har kul samtidigt som man lär sig något. Sen så tar Wordfeud bort all dötid.”

Meron Haileb, 29 år, studerande i Stockholm. ”Det är bra hjärngymnastik och jag har verkligen utökat mitt ordförråd. Man har kul samtidigt som man lär sig något. Sen så tar Wordfeud bort all dötid.”

Foto: THERESE JAHNSON
Elin Rosander, 21 år, Stockholm, Kock.

”Wordfeud är ett jättebra tidsfördriv i tunnelbanan. Ett på-väg-till-jobbet-spel. Alla på jobbet spelar. Vi sitter på lunchrasterna och spelar med varandra.”

Elin Rosander, 21 år, Stockholm, Kock. ”Wordfeud är ett jättebra tidsfördriv i tunnelbanan. Ett på-väg-till-jobbet-spel. Alla på jobbet spelar. Vi sitter på lunchrasterna och spelar med varandra.”

Foto: THERES JAHNSON
Stina Färdig, 17 år, studerande Stockholm. 

”Det är ett bra tidsfördriv under håltimmarna i skolan. Jag spelar inte så mycket för att tävla för det är inte så ofta det går så bra. Men man får en kick om man får mycket poäng.”

Stina Färdig, 17 år, studerande Stockholm. ”Det är ett bra tidsfördriv under håltimmarna i skolan. Jag spelar inte så mycket för att tävla för det är inte så ofta det går så bra. Men man får en kick om man får mycket poäng.”

Foto: THERESE JAHNSON
SvD:s Jenny Leonardz utmanade Scrabbleförbundets orförande Johan Berner i Wordfeud.

SvD:s Jenny Leonardz utmanade Scrabbleförbundets orförande Johan Berner i Wordfeud.

Annons

Då kör vi: STINN. Jag: BEDROGS. Min motspelare på Wordfeud: CURLA.

Men det är så trångt på bussen att jag inte kan fortsätta utan i stället kikar på ett förälskat medelålders par vars blickar inte vänds mot varandra utan mot mobilerna. Yrkesskadat sträcker jag på halsen. De spelar Wordfeud och när ett ord inte går igenom, så visar de displayerna för varandra i stället. Och det kan jag intyga, att här vankas betydligt hetare kvällsnöje än chipsknaper och lekprogram på tv.

Annons
Annons
Annons