Annons

Mikael Parkvall:Ordföljden avslöjar hur våra hjärnor fungerar

Hjärna avbildad i Joseph Nicolas Masses ”Petit atlas complet d'anatomie descriptive du corps humain”, Paris, 1864.
Hjärna avbildad i Joseph Nicolas Masses ”Petit atlas complet d'anatomie descriptive du corps humain”, Paris, 1864. Foto: TT

Det finns sex möjliga ordföljder bland världens språk. Men vad kan vi lära oss om den mänskliga hjärnan utifrån i vilken ordning vi väljer att placera subjekt, verb och objekt?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Världens 6 000 (eller så) språk skiljer sig från varandra på ett oräkneligt antal sätt, och ingen har överblick över dem alla. Somliga skillnader är subtila – inte helt lätta att dokumentera, och ibland inte heller alldeles enkla att förstå. Andra är mer uppenbara, och till den kategorin hör ordföljd. Olika språk placerar helt enkelt orden i olika ordning när man bygger meningar av dem.

Den mest grundläggande ordföljdsvariabeln kallas logiskt nog ”grundordföljd”, och syftar på ordningen mellan subjekt (S), verb (V) och objekt (O). På svenska är det mest normala att säga Kor äter gräs, och svenska är därmed (i princip) ett SVO-språk. Det är även de flesta andra språk i Europa, Afrika och Sydostasien.

Annons
Annons
Annons