Annons

Lena Lind Palicki:Ordet pappa inte fint nog för överklassen

”Jagh önskar at iagh må engång hafwa den lyckan at fölia min Pappa i fält”, skrev en sjuårig Karl, sedemera Karl XII, till sin far Karl XI i ett brev från 1689. Svensk aristokrati började använda orden ”mamma” och ”pappa” under slutet av 1600-talet.
”Jagh önskar at iagh må engång hafwa den lyckan at fölia min Pappa i fält”, skrev en sjuårig Karl, sedemera Karl XII, till sin far Karl XI i ett brev från 1689. Svensk aristokrati började använda orden ”mamma” och ”pappa” under slutet av 1600-talet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Karl XII kallade sin far för ”pappa”, men när de lägre samhällsskikten började göra samma sak bytte aristokratin tillbaka till ”far”. I dag kallas föräldrar oftast ”mamma” och ”pappa”, men i södra Sverige är ”mor” och ”far” fortfarande vanliga.

Under strecket
Publicerad

En läsare i Lund undrar över orden mor, far, mamma och pappa. Som skåning är han uppfödd med mor och far som de neutrala orden och tycker att mamma och pappa låter barnsligt.

Valen mellan far, mor och pappa, mamma har länge varit laddade stilsymboler, men kanske inte på det sätt som många tror. I den historiska Svenska Akademiens ordbok utreds användningen grundligt under uppslagsordet fader från 1919. Pappa har funnits i svenskan sedan slutet av 1600-talet och började användas inom den högre aristokratin som benämning på fadern i ett hem. En sjuårig Karl, sedermera Karl XII, skrev i ett brev från 1689: ”Jagh önskar at iagh må engång hafwa den lyckan at fölia min Pappa i fält.”

Annons
Annons
Annons