Orden visade på språkets makt

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
att då och då ta en vilopaus och stänga av tv:n. Det kan lätt bli för mycket av det goda.
0 För övrigt
kan jag inte annat än känna matthet inför kvällens seriestart: Inför Eurovision Song Contest 2005. Knappt har vi hämtat andan efter uttagningen av Sveriges bidrag, och så stundar nu denna förfestival innan det brakar loss på allvar. Profiterandet i rutan på den arma eurovisionsschlagerfestivalen är sannerligen anmärkningsvärt.
TV-krönika
För en vecka sedan såg jag för första gången Orden med Anna Charlotta. Det hela skulle handla om genre, och där fanns två gäster på plats: litteraturkritikern Jessika Gedin och filmkritikern Ronny Svensson. Anna Charlotta showade, kommenterade gästernas klädsel och koketterade med sin egen okunskap och brist på litterär bildning - ”det här med klassiker ligger inte för mig”. Och gästerna spelade med, svarade på frågorna som ställdes och anpassade sig snällt till reglerna. Här bjöds till exempel på genrefrågesport med flanellografen som hjälpmedel. Det
lät ju kul - men det hela blev märkligt nog bara platt och trist. Ändå var det inget fel på gästerna i sig. Någonting var det nog med programmet. Jag fick absolut ingen lust att titta mer, och än mindre att skriva om saken.

Men så var det dags på nytt i går kväll (repris tisdag 11.00). Skulle man ändå ge sig på att titta igen? Jo, ämnet intresserade mig: den här gången skulle det handla om hur man erövrar ett språk, med kurdiskfödde journalisten Mustafa Can som gäst. Det blev en upplevelse i skarp kontrast mot den förra. Nog var Anna Charlotta sig lik. Den här gången visades bland annat en inspelad sketch där hon spelade förälskad med språkliga förhinder. De flesta putslustiga klichéerna om språkliga fällor och vardagliga missförstånd hade här exploaterats maximalt. Det är svårt att finna en vackrare definition än fjanteri. Men Mustafa Can lyckades med det osannolika konststycket att - till skillnad från undertecknad - med största respekt ta fjanterierna på allvar, men samtidigt ta över showen: att på
fullt allvar kommentera svårigheter som till exempel hans mor haft under sina första år i det svenska samhället, och om de erövringar hon gradvis gjort. Tänk på vad det betyder att kunna skriva sitt eget namn!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons