X
Annons
X
Recension

Horor som mördar Orden faller tunga av sorg

I Roberto Bolaños noveller, nu i svensk översättning, återfinner vi den pulserande livslusten, språkets driv och förmågan att dra in läsaren i berättandets flöde som utmärker även hans romaner. Men även en stillsam sorg över livets gång.

Den chilenska författaren Roberto Bolaño (1953–2003). Foto: Julian Martin/TT

Titeln framstår som fånig, som en rest från forna tiders pulp. Möjligen med ett stänk av aggression eller pastisch. Men när den faller ur munnen på en av de plågade och uppgivna gestalter som rör sig mellan inre och yttre mörker i Roberto Bolaños noveller – i detta fall en kvinna som bestämt sig att nu får det fan vara nog, och som följer upp sitt beslut med viss kyla – faller orden tunga av sorg. Det är en känsla och stämning som ska återkomma.

”Horor som mördar” är den andra delen i den utgåva av Bolaños samlade noveller som Tranan inledde i fjol med volymen ”Telefonsamtal”. Målet är att nästa år fullborda en kvartett. Precis som många andra av förlagets projekt är det en kulturgärning av rang. Bolaños författarskap hör till de rikaste i samtiden, trots att det avbröts alltför tidigt.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X