Recension

Kniven i hjärtatOrd för vardagens helighet

SORGLIG HISTORIA. Björn Ranelid har en oefterhärmlig förmåga att synliggöra det pågående livet bortom abstraktion och ideologi. ”Kniven i hjärtat” är ännu en lysande roman, skriver Magnus Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Titeln på Björn Ranelids nya roman har både bokstavlig och symbolisk innebörd. ”Kniven i hjärtat” syftar på ett konkret dåd, ett mord som begås av en man som ansatts av ”den svarta sjukan”. I linje med sin språkkritik skriver inte Ranelid ”svartsjuka”, utan väljer en formulering som synliggör ordets ursprungliga skikt av betydelse och som därmed ger en mer konkret bild av den själsliga upplevelsen. Men han skriver också om en symbolisk kniv i hjärtat, om hur dådet förstörde livet för de efterlevande. Ranelid fokuserar direkt på mördaren i en inledande mening som ger ord åt både gestaltens upplevelse och Ranelids människosyn, hans vilja att förstå bortom alla sociala hierarkier och mänskliga domar:

”David är dömd till livstids fängelse, men kärleken och sorgen upphäver tyngdlagen och varje kväll flyger han över muren till sina barn, medan vakterna räknar fångarnas kroppar och glömmer bort själen.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons