Annons
X
Annons
X

”Ord är min första kärlek”

Hiphopjubilar Adam Tensta firar födelsedagen – och de senaste årens framgångar – på resande fot. Efter sverigeturnén väntar en sväng i Europa. I dag ­fyller Adam 25 år.

Adam Tensta är en hängiven tv-spelskille och en genuin fotbollsfantast. ”I fotboll på hög nivå finns en sådan kraft, målmedvetenhet och finess. VM -94 är ett högtidsminne.”
Adam Tensta är en hängiven tv-spelskille och en genuin fotbollsfantast. ”I fotboll på hög nivå finns en sådan kraft, målmedvetenhet och finess. VM -94 är ett högtidsminne.” Foto: LINDA FORSELL

Låten My Cool blev en brakhit 2007. I 23 veckor låg den på singellistan och var som störst ett halvår efter släppet. På you tube har den över 1,7 miljoner visningar – och då är låten bara släppt i Sverige.

– Den är bred och går hem i alla läger. Mamma har sagt att det finns pensionärer hon går hem till i sitt jobb, som gillar den.

När sommarturnén i Sverige är slut ska han ut i Europa och turnera. Kompanjonerna på det egna bolaget RMH Entertainment letar samarbetspartners som ska vara hungriga och ha maskineriet de behöver för att erövra i första hand Europa.

Annons
X

– Alla tror att man bara har skrivit en låt och så har det gått spikrakt uppåt. Men alla vi som jobbar med vårt eget bolag har slitit hårt i flera år och har haft arbeten vid sidan av som försörjt oss, säger Adam Tensta och tillägger att de nu är åtta personer som jobbar heltid med bolaget. Själv slutade han sitt arbete på Microsoft som kundansvarig mot offentlig sektor, i januari 2008. Det var en speciell känsla att betala första måltiden med pengar som han spelat ihop.

– I slutet på november 2006 var jag förband till Looptroop på en europaturné och satt flera timmar om dagen och tipsade folk på myspace om min musik. Helt plötsligt hade min låt Bangin On The System 150 000 träffar och 2007 vann jag en grammis, säger Adam Tensta och konstaterar att det nu snurrar så fort att han knappt hinner ta in vad som händer.

Adam är uppvuxen i Tensta med sin mamma och storebror. När han var liten var fadern kriminell och heroinist men det är han inte längre, de har idag bättre kontakt än tidigare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När man är barn funderar man inte så mycket på vad man går igenom, men nu som vuxen kan jag se att mamma inte har fått vara så lycklig som hon förtjänar. Hon har haft otur med kärleken, tagit hand om fel personer. Familjesituationen har inte alltid varit på topp men vi är starka, morsan, brorsan och jag, säger Adam som har fem ytterligare halvsyskon.

  I hans omgivning har det alltid funnits mycket droger, vänner har trillat dit och Adam menar att en omtänksam kompis gör något. Själv har han tagit mobilen från en missbrukande vän och inte givit den tillbaka förrän han vetat att den inte skulle användas till att ringa fel personer.

  – Ibland kan ett sms göra skillnad, säger Adam Tensta som samarbetar med BRÅ i en kampanj där man vill få människor att engagera sig i sin omgivning. Själv säger han nej till alla droger inklusive alkohol. Har alltid gjort.

  – Grupptryck har aldrig påverkat mig.

  Adam trivdes förträffligt i skolan, ”jag gillade läxor, betyg och att det var en uppstyrd tillvaro där man kunde utmana sig själv”. Studierna i sociologi gav mersmak, kanske återvänder han så småningom till universitetet. En passion är ord.

  – Ord är min första kärlek och en dröm är att skriva böcker. Jag vet vad jag ska skriva om och samlar på mig material och upplevelser, men jag säger inget mer om det, säger han lugnt tillbakalutat och kniper ihop munnen med ett retsamt leende.

  När Adam var en liten kille på fem, sex år såg han glasblåsning på tv och blev helt fascinerad. Nyligen fick han chansen att prova det i Upplands Väsby. Tre vaser blev resultatet av det besöket.

  – Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Man kan väl säga att de är de första produkterna i Adam Tensta Collection. Två står hos mormor, en hos mamma.

  Adam Tensta på Myspace myspace.com Adam Tenstas antidrogkampanj med BRÅ getonourteam.se
  Annons
  Annons
  X

  Adam Tensta är en hängiven tv-spelskille och en genuin fotbollsfantast. ”I fotboll på hög nivå finns en sådan kraft, målmedvetenhet och finess. VM -94 är ett högtidsminne.”

  Foto: LINDA FORSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X