Annons
X
Annons
X

”Orättvist när papperslösa får billigare vård”

Det är fel att personer som inte får vistas här, ska få tillgång till sjukvård och tandvård, för endast 50 kronor per besök eller recept. Det skriver Per Ramhorn (SD) i en slutreplik.

(uppdaterad)
[object Object]
Under 2014 regi­strerade landstingen hela 19  000 besök till en kostnad om drygt 100 miljoner kronor för den vård som under det året erbjöds till papperslösa, skriver författarna. Foto: Claudio Bresciani/TT och Tomas Oneborg

SLUTREPLIK | FLYKTINGKRISEN

En viktig ståndpunkt för oss Sverigedemokrater som vi aldrig någonsin kompromissar om är att ingen ska nekas akut sjuk och tandvård på grund av bristande betalningsförmåga.

Men att ha ett orättvist system, som bygger på att personer som inte betalat en endaste krona skatt till vår gemensamma välfärd och dessutom inte får vistas här ska få tillgång till sjukvård och tandvård, för endast 50 kronor per besök eller recept, är fel. Det kan jämföras med människor som bor och betalt skatt i Sverige som tvingas betala 3 300 kronor per år för samma vård och då har inte kostnaderna för tandläkarbesöken räknats med. Ett sådant system inte är rimligt eller rättvist.

Skribenterna som svarar oss menar att den svenska befolkningen, till skillnad från papperslösa, har rätt till högkostnadsskydd och vid behov ekonomiskt stöd enligt Socialtjänstlagen. Det är riktigt men den jämförelsen är att göra det för enkelt för sig. Allt fler svenskar har varken råd att gå till tandläkaren eller hämta ut sina mediciner på Apoteket trots högkostnadsskyddet.

Annons
X

Enligt riksdagens utredningstjänst avstod 77 000 svenskar från medicinering, 48 000 svenskar från sjukvård och 490 000 svenskar från tandvård på grund av att de inte hade råd.

Skribenterna menar också att vår åsikt att begränsa tillgången till vård för papperslösa är oförenligt med grundläggande mänskliga rättigheter. Så gott som samtliga länder inom EU har olika nivåer på vilken vård de erbjuder personer som vistas i deras länder. Menar skribenterna att dessa länder bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna? Naturligtvis inte!

Belastningen på svensk sjukvård och tandvård har ökat kraftigt på grund av den rekordstora invandringen och de redan långa köerna kommer att bli allt längre. Detta drabbar den svenska befolkningen och alla andra som befinner sig lagligt i landet, genom att de får sämre tillgänglighet till sjukvård vilket vi anser är oroande utveckling som vi inte kan acceptera.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Per Ramhorn (SD)

  riksdagsledamot, Socialutskottet

  Per Ramhorn Foto: Per Larsson / TT
  Annons

  Under 2014 regi­strerade landstingen hela 19  000 besök till en kostnad om drygt 100 miljoner kronor för den vård som under det året erbjöds till papperslösa, skriver författarna.

  Foto: Claudio Bresciani/TT och Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Per Ramhorn

  Foto: Per Larsson / TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X