Annons

Anders Mathlein:Orättvisor tynger inte ryggsäcken

Fattigdom är förutsättningen när den tatuerade och kreditkortsförsedde ryggsäcksluffaren söker det ”genuina” bortom allfarvägarna i sin jakt på sociala statuspoäng att ta med sig hem. Backpackerskulturen har blivit en pinsam påminnelse om ojämlikheten i världen.

Publicerad

Det återstår inte många platser på jorden som inte inkluderas i någon av Lonely Planets guideböcker. Vare sig man tänker resa till Antarktis eller Treriksröset, till Oslo eller Pago Pago, så finns en lämplig volym. Under de tre decennier som gått sedan förlaget grundades har det tillkommit en rad andra bokserier – som Rough Guides och Footprint – vilka också mer eller mindre uttalat riktar sig till så kallade backpackers. Men Lonely Planet är ledaren i kraft av bredd och tradition, och kan i backpackerkretsar kallas ”The Book” eller ”The Bible”.

Backpacker, ryggsäcksresenär, kan sägas vara ett samlingsnamn på mer eller mindre unga medelklassmänniskor från väst som reser på egen hand i Tredje världen, med ryggsäck eller resväska. Dessa långa, individuella budgetresor är ett slags fortsättning på de grand tours som äldre tiders unga aristokrater företog, liksom i vår tid på det en gång så omfattande tågluffandet i Europa. Men det är knappast fråga om bildningsresor i traditionell mening, det handlar snarare om att skaffa sig ett kulturellt kapital på ett sätt som närmast blivit en del av livscykeln – som studier och äktenskap.

Annons
Annons
Annons