Anders Melldén:Oranget vin är det nya svarta – eller röda, eller vita …

Anders Melldén
Under strecket
Publicerad
Annons

Orangevinets återkomst på vinhimlen har skett rekordartat snabbt. För bara några år sedan kände knappt någon till det. Visst tillverkades orangevin, framförallt i en del länder i öst, som i Georgien där jag råkar befinna mig just nu, och där stilen egentligen aldrig försvunnit. Men för majoriteten vindrickare ses de orangea vinerna som något nytt och alternativt.

Enkelt förklarat kan man säga att orange vin är vitt vin, tillverkat som ett rött. Vitvinsdruvornas druvskal får alltså ligga med och laka ur smak och färg under en tid, från några dagar till flera månader. Detta ger, tillsammans med att vinet ofta utsätts för luftkontakt under jäsningen, en mörkare – orange – färg. Och eftersom druvskalen också innehåller garvsyra får smaken mer eller mindre strävhet. Dessutom används inget eller mycket mindre svavel, som annars bland annat ser till att ett vitt vin håller färgen. Garvsyran hjälper nämligen till att hålla vinet hållbart.

I de första trevande orangea stegen mot världsherravälde var smaken inte alltid klockren.

Annons
Annons

Ganska ofta används också vitvinsdruvor som har lite blå färg när de mognar, såsom pinot gris. Vinet blir då mer rosaorange i färgen.
På Systembolaget släpps orangeviner än så länge ytterst sporadiskt. I slutet av denna månad kommer en rosaorange pinot gris, och för ett par veckor sedan skrev jag om en utmärkt orange gewurztraminer från Bulgarien som ännu finns i butik. Tyvärr finns ingen egen kategori för orangevin på Systembolaget utan de inkluderas under vitt, något som förstås krånglar till det för oss konsumenter. (Det finns däremot en kategori för blått vin!)

I de första trevande orangea stegen mot världsherravälde var smaken inte alltid klockren. Oxidationen blev trots tekniken påtaglig, och ibland gav olika bakterieangrepp alldeles för mycket stallbacke i doft och smak. Att vinerna trots det hyllades visar bara hur starkt suget är efter det ny(gamla) i vinvärlden, och en del vinmakare ville så snabbt det bara gick följa trenden.

På sistone har kvaliteten stabiliserats. Orangevinet är ju inte bara spännande, utan också ett lysande matvin till orientaliska kryddor, krämiga gratänger och feta såser. Dessutom visar seriösa vinmakare hur orangevinet även kan hjälpa dem att utveckla sin ”traditionella” portfölj.

På en resa i Alsace nyligen berättade både Mathieu Deiss och Frédéric Blanck om hur de kan använda sig av några procent skalurlakat vitt vin i sitt ”vanliga” vita vin och på så sätt minska mängden svavel i tillverkningen. Båda två höll sig dock länge innan de släppte sitt orangea vin på marknaden – ja, Blanck har inte ens gjort det än. Detta för att de båda verkligen ville vara säkra på att kvaliteten håller.
Att haka på en trend är ju inte särskilt svårt, men att ta till sig trenden, utveckla den och lära sig något av den – det är beundransvärt. Med den inställningen kan orange verkligen bli ”det nya svarta”, eller röda, eller vita …

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons