X
Annons
X

Optimismen sinar i domedagens USA

Är glansdagarna över – eller som Amerikas preppers säger: har skiten träffat fläkten? En av USA:s främsta råvaror är optimism och på 2000-talet har den börjat sina. SvD:s Göran Eriksson och Yvonne Åsell berättar om brännande amerikanska samhällsfrågor och deras rötter i de senaste fem decennierna.

STOR ENKÄT:
Vem tror du och vem vill du ska vinna i höst?

WHIPPANY
Frank Demaio står på kontoret innanför butiken, och drar upp skjortan för att visa ärret på magen. Där blev han knivhuggen av Hells Angels när han var 25.

Foton ovanför skrivbordet visar honom fastspänd i en stålställning efter att ryggen hade pajat. På andra bilder har han rakad skalle efter cancern som blev felbehandlad.

”Jag har sagt till mina syskon att jag kan ge dem allt de behöver nu. Men de ska inte komma sen och tro att de ska få mat av mig. För det får de inte”. Frank Demaio har öppnat butiken Get out safe – för preppers, folk som förbereder sig för katastrofer – i Whippany i New Jersey.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 7

Ground Zero i New York. Här växer nya skyskrapor upp efter de två som förstördes i terrorattacken den 11 september 2001. Men nya byggnader kan inte ta bort den osäkerhet som USA:s framtid och globala status som attacken och de efterföljande krigen skapade.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 7

”Better safe than sorry” säger Jamie Cruz, kampsportslärare som älskar vapen och gillar Frank Demaios butik.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 3 av 7

Monumentet vid Ground Zero på Manhattan är en mäktig påminnelse om terrordåden som kostade över 3000 amerikaner livet. Bokstäverna är utskurna ur bronsplattorna som omringar det ständigt fallande vattnet: på kvällarna lyser lampor upp namnen på de omkomna.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 4 av 7

Vid säkerhetskontrollen på flygplatsen i LA uppmanas amerikaner att rapportera allt som kan verka misstänkt.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 5 av 7
Bild 6 av 7
Foto: AP Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X