Annons

Optimism inför amerikanska jobbsiffror

Marknaden andas en viss optimism då den förväntar sig att det skapats 125 000 nya jobb i USA i oktober, enligt Reuters sammanställning. Arbetslösheten förväntas ligga på 7,9 procent. FED kommer att fortsätta köpa obligationer, åtminstone tills arbetslösheten är nere i 7,25 procent.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Foto: SCANPIX

I dag väntar världen med spänning på att USA:s jobb- och arbetslöshetsstatistik kommer att presenteras under eftermiddagen. Enligt Reuters sammanställning förväntar sig marknaden att 125 000 nya jobb ska ha skapats i oktober, vilket är något mer än i september då 148 000 nya jobb skapades.

• LÄS MER:
Fler privata jobb i USA

Men det räcker inte för att få ner andelen arbetslösa. Tvärtom innebär marknadens förväntning på en arbetslöshet på 7,9 en liten höjning i förhållande till september månads arbetslöshetssiffra, 7,8.

USA har vänt en recession till en tillväxt på 2,0 procent. Det räcker inte för att få ner arbetslösheten. För en substantiell nedgång krävs en tillväxt på 2,5 procent, skriver Financial Times. Samtidigt krävs det att inflationen ligger kvar på relativt låga 2 procent.

**• LÄS OCKSÅ:
**
Fler varsel i USA

USA:s Centralbank, FED, kommer att fortsätta pumpa in pengar i systemet, 40 miljoner dollar per månad, bland annat genom att köpa bostadsobligationer, skriver Financial Times. En representant för FED, Eric Rosengren, säger till Financial Times att FED inte kommer att ge sig förrän arbetslösheten är nere i 7,25 procent. Men ingenting förhindrar att FED kommer att fortsätta på den inslagna vägen tills siffrorna är ner i 6,5 procent.

• LÄS OCKSÅ:
Arbetsmarknaden hot mot Obama

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons