Annons

Optimal arbetsplats ger kreativ personal

Hur ser den optimala kontorsarbetsplatsen ut? Stor roll spelar både synliga intryck som färg, form, ljussättning och en flexibel inredning, samt osynliga intryck som hur logistiken fungerar. Det menade Ernst Kirchsteiger, bland annat känd från SvT:s Sommartorpet, på ett fastighetsseminarium arrangerat av NCC.

Under strecket
Publicerad

– På arbetsplatsen måste man ges möjlighet att vara kreativ, sade Ernst Kirchsteiger och pekade på att flera faktorer samverkar för att åstadkomma bästa möjliga kontorsmiljö.
En väl fungerande kontors- arbetsplats kan samtidigt göra att ett företag blir en attraktivare arbetsgivare. Men det handlar inte bara om att fånga personalen. Det är också viktigt att kontoret har ett bra symbolvärde gentemot kunden.

– Det är allvarsamt om ett väldigt exklusivt kontor får kunden att börja undra hur man har råd med den påkostade inredningen. Det sänder negativa signaler till kunderna, sade Kirchsteiger.
När han anlitas som inredningshjälp märker han ofta hur en förändring av arbetsplatsen saknar förankring hos hela personalen. Det är A och O att alla kan uttala sig om inredningen i förväg, och även chefen måste vara delaktig i förändringsprocessen. När ett nytt kontor planeras är det också viktigt att våga bryta invanda mönster. Att man inte bara följer trenden för dagen.
En bestående trend är, enligt Ernst
Kirchsteiger, vikten av att kunna använda kvadratmetrarna smart. Många döda ytor sänker värdet på en lokal.

Annons
Annons
Annons