Annons
X
Annons
X

Oprövad ebolamedicin får klartecken

WHO anser att det är etiskt riktigt att använda ett helt oprövat läkemedel mot ebola.

Av TT
(uppdaterad)

Men medicinen håller redan på att ta slut. Företaget försöker nu att ta fram mer - med hjälp av tobaksplantor.

Ebolautbrottet i Västafrika har skördat fler än 1 000 människors liv.

I ett desperat försök att stoppa smittspridningen anser WHO att ett läkemedel som i princip bara har testats på apor tidigare bör användas, förutsatt att patienten ger sitt godkännande.

Annons
X

Ingemar Engström, ordförande för Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, försvarar beslutet.

– Därmed inte sagt att det är oproblematiskt. Men det är en avvägning mellan nytta och risker som man alltid måste göra. Det här är en mycket speciell situation där vi har en snabb spridning av en sjukdom med hög dödlighet.

TT: Skulle du själv ta en oprövad medicin, om du hade ebola?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det skulle jag nog, med tanke på att dödligheten är så pass hög.

  Det aktuella läkemedlet heter ZMapp och tillverkas av Mapp Biopharmaceutical, ett företag med bara nio anställda i San Diego i USA.

  Förutom försök på apor, visserligen lovande sådana, har ZMapp hittills endast använts på två amerikanska hjälparbetare och en spansk präst. Hjälparbetarna lever, medan prästen nyligen dog.

  Medicinen består av en ”cocktail” av diverse antikroppar. Kruxet är att dessa antikroppar produceras med hjälp av tobaksplantor och att tillverkningen än så länge befinner sig på experimentstadiet, varför tillgången är högst begränsad.

  Representanter för Mapp Biopharmaceutical säger i ett uttalande att företaget nu gör allt för att hjälpa de berörda länderna och att det lilla lager som fanns redan har skickats till ett icke namngivet afrikanskt land.

  Enligt nyhetsbyrån AFP är detta land troligen Liberia där myndigheterna har sagt att de har fått tillgång till ett ”experimentellt serum” för att behandla flera läkare som har smittats av det farliga viruset. Detta har resulterat i en debatt om vilka som bör få tillgång till medicinen, vilket i och för sig inte är så konstigt, säger Ingemar Engström.

  – Man måste göra ett urval. Vi hade en liknande debatt under svininfluensan då det till en början var ont om vaccin: att vissa viktiga grupper, som renhållningsarbetare, skulle få tillgång till vaccinet före andra.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X