Annons
X
Annons
X

”Oprofessionellt och oetiskt” av socialtjänsten

En asylsökande familj i Västsverige fick besök av socialtjänsten. Då började utredaren prata om att utländska familjer äter för mycket piroger och bad dem ta bort kexen eftersom en av dem var för kraftig.

– Det låter oprofessionellt och oetiskt, säger Elis Envall, utredare på Socialstyrelsen.

Socialtjänsten besökte en asylsökande familj för att utreda deras stödbehov.

Men vid mötet pratade man knappt om insatserna utan fokuserade mest på vad familjen åt.

Utredaren sa att utländska familjer äter för mycket piroger och deg och ansåg att en av familjemedlemmarna var för kraftig och att man därför borde ställa bort kexen som familjen tagit fram för att bjuda handläggarna på.

Annons
X

Det är en psykoterapeut på ett behandlingscenter i Skövde som framför anklagelserna, som hon påpekar att familjen blivit djupt kränkt och orolig över, till Socialstyrelsen.

Elis Envall är utredare på Socialstyrelsen.

– Vi har naturligtvis reagerat på detta. Det verkar inte alls ha med saken att göra och verkar oprofessionellt och oetiskt. Det låter väldigt generaliserande och det är inte lämpligt, säger han och påpekar att man ännu inte hört socialtjänstens version av vad som hänt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidigare har familjen fått hjälp med enklare insatser för barnen. Men när de kom till en ny kommun tog det slut.

  Psykoterapeuten menar att barnen behöver insatser men inte får det av kommunens socialtjänst och undrar i mejlet över vilka riktlinjer som finns för socialtjänstens insatser. Hon skriver att det inte finns någon möjlighet att överklaga beslutet eftersom socialtjänsten inte fattat ett beslut i formell mening.

  Också detta reagerar Elis Envall starkt på. Han anser det även anmärkningsvärt att kommunen hävdar att de har en policy som innebär att man endast erbjuder asylsökande akuta insatser.

  – Socialtjänstlagen är utformad så att man ska ta ställning till behov i enskilda fall, den individuella prövningen är central. Här verkar man från början ha bestämt att inte göra andra insatser.

  Nu kommer han uppmana psykoterapeuten att anmäla fallet till Socialstyrelsens tillsynsavdelning. Där kan det komma att prövas som ett enskilt ärende, men man kan också besluta att pröva hela nämnden på grund av beslutet om policyn.

  Avdelningschefen på barn- och familjeavdelningen på den ansvariga kommunen i Västsverige känner inte till fallet.

  – Lagen likställer asylsökande barn med andra barn när det gäller berättigande till bistånd under socialtjänstlagen. Jag förställer mig att den handläggningsformen gäller och vi kan inte ha riktlinjer som bryter mot lagen.

  Vad säger du om handläggarnas sätt att kommentera familjens matvanor?

  – Jag kan inte kommentera det för jag har inte fått ärendet beskrivit för mig. Men hade jag fått det beskrivit för mig som du berättar hade jag reagerat med att man inte kan säga så.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X