Annons
X
Annons
X

Kambodjansk vädjan till Kerry: Vägra skriv under

Människorättsgrupper uppmanar USA:s utrikesminister John Kerry att fördöma politiskt förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna i Kambodja. På tisdagen träffar Kerry premiärminister Hun Sen som styr landet med järnhand sedan mer än 30 år.

[object Object]
USA:s utrikesminister John Kerry kommer till Kambodja på tisdagen. Människorättsorganisationer hoppas att han ska ryta till mot politiskt förtryck i landet. Foto: Jacquelyn Martin / AP

Phnom Penh. I ett öppet brev som undertecknats av bland annat International Federation for Human Rights heter det att USA ska vägra att skriva under handelsavtal med Kambodja så länge landet präglas av "förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna".

Kerry kommer knappast att besöka Hun Sen för att ge honom en lektion i mänskliga rättigheter.

USA uppmanas också att ställa in allt samarbete med den kambodjanska militären som beskrivs som ett "instrument för att kuva och tysta ner det civila samhället".

Annons
X

I Phnom Penh möter John Kerry inte bara premiärminister Hun Sen utan också oppositionsledare och representanter för civilsamhället. Men fokus väntas ligga på handelsfrågor och Kinas växande inflytande i regionen.

– Kambodja har länge hört till de mest Kinavänliga i regionen och Kerry kommer knappast att besöka Hun Sen för att ge honom en lektion i mänskliga rättigheter, säger till Voice of America sydostasienexperten John Ciorciari vid Gerald R. Ford School of Public Policy.

– I stället kommer det att handla om starkare ekonomiska förbindelser och Obamas försök att använda Kambodja som en motvikt.

Appellen från människorättsgrupperna kommer efter månader av hårdnande press på den kambodjanska oppositionen som i slutet av förra året kulminerade i en blodig attack på två oppositionspolitiker.

En amatörvideo visar hur oppositionspolitikerna Kong Sophea och Nhay Chamraoen från Cambodia National Rescue Party (CNRP) slits ut ur en bil och på öppen gata misshandlas av ett dussintal delvis maskerade män.

Vi ser hur angriparna sparkar de liggande politikerna i ansikter. Hur de gång på gång tar sats och hoppar jämfota på offrens bröstkorg och sedan försvinner i bilar i den brusande trafiken.

Polisen tog ingen notis om misshandeln och upprepade telefonsamtal till inrikesdepartementet gav inga resultat.

Det skedde under ett politiskt möte den 26 oktober med över tusen regeringsanhängare som demonstrerade framför parlamentet i Phnom Penh där det var fullt av poliser.

– Polisen tog ingen notis om misshandeln och upprepade telefonsamtal till inrikesdepartementet gav inga resultat, kritiserar människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW).

HRW hävdar att vittnen identifierat flera av premiärministerns livvakter bland gärningsmännen.

– Det är en isande signal till kambodjanerna att en ny våg av politiskt våld kan utlösas när som helst, säger människorättsorganisationens Asienchef Brad Adams.

Premiärminister Hun Sen har fördömt attackerna och lovat en skoningslös utredning. Men oppositionspolitiker kritiserar att de tre misstänkta soldater som under tiden har gripits är syndabockar och att de verkliga gärningsmännen skyddas av regeringen.

Kambodjas premiärminister Hun Sen. Foto: Heng Sinith / AP

Attacken i oktober kom inte som en blixt från klar himmel. Den var bara en i en rad av oroväckande incidenter de senaste månaderna som har väckt starka reaktioner från bland annat Europaparlamentet, amerikanska utrikesdepartementet och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

I mitten av juli greps 11 oppositionspolitiker från CNRP för att ha deltagit i protester 2014 mot att den så kallade Frihetsparken skulle stängas. Frihetsparken i Phnom Penh var oppositionens centrala plats för demonstrationer efter valet 2013 som enligt CNRP var riggat.

Tre av de gripna politikerna har under tiden dömts till drakoniska fängelsestraff i en rättsprocess som den kambodjanska människorättsgruppen LICADHO beskriver som en ”skådeprocess” avsedd att skrämma oppositionen.

Tre månader senare, den 30 oktober, avsattes CNRP:s vice partiledare Kem Sokha som en av underhusets talmän. Beslutet fattades av ledamöterna från Hun Sens styrande parti CPP som håller 68 av parlamentets sammanlagt 123 mandat. CNRP bojkottade omröstningen.

Nu hotas också oppositionsledaren Sam Rainsy av ett tvåårigt fängelsestraff för ärekränkning och diskriminering. Den 13 november utfärdades en vilande häktningsorder från 2011 på begäran av utrikesminister Hor Namhong som är en av CPP:s toppolitiker.

Bakgrunden är uttalanden från Sam Rainsy i maj 2008 då han beskyllde Hor Namhong för att ha begått brott i ett av Röda khmerernas beryktade dödsläger i slutet av 1970-talet. Namhong har avvisat beskyllningarna och hävdar att han själv var fånge i lägret.

Sam Rainsy benådades i juli 2013 av kung Norodom Sihamoni och återvände till Kambodja från sin exil i Frankrike där han befunnit sig sedan 2009. Men i benådningen nämndes inte uttryckligen anklagelserna om förtal vilka nu ligger till grund för häktningsordern. Sedan slutet av förra året befinner Rainsy sig åter i Frankrike.

FN:s speciella rapportör för mänskliga rättigheter i Kambodja, Rhona Smith, varnar för att Kambodja nu är på väg mot en farlig vändpunkt. Generalsekreterare Ban Ki-moon betecknar häktningsordern mot Rainsy som en ”oroväckande utveckling”.

**Det skärpta politiska **läget innebär i praktiken att den så kallade ”dialogens kultur” som regeringspartiet och oppositionen enades om förra året är död. I stället för dialog är det konfrontation och polarisering som nu präglar politiken.

Sam Rainsy försöker utmåla sig som en kambodjansk Aung San Suu Kyi.

Exakt vad som ligger bakom är svårt att säga. Men allt tyder på att det är utvecklingen i Burma som har fått Hun Sen att se rött, säger en högt uppsatt EU-tjänsteman i Phnom Penh med hänvisning till segern för Aung San Suu Kyis parti NLD i valet den 8 november förra året.

– Sam Rainsy försöker utmåla sig som en kambodjansk Aung San Suu Kyi. Det är ett direkt hot mot Hun Sen och regeringspartiet som i förra valet förlorade många röster, säger chefredaktören på en av landets ledande tidningar som föredrar att inte bli namngiven.

Men det finns också experter som lyfter fram skillnaderna mellan Burma och Kambodja. I Burma vann oppositionspartiet NLD en jordskredsseger redan 1990. Däremot bildades Kambodjas CNRP först 2012 genom ett samgående mellan Sam Rainsys parti och Kem Sokhas Human Rights Party. Det återstår att se hur stabil denna konstruktion är.

Men den största skillnaden, säger Vannarith Chheang vid Cambodia Institute for Strategic Studies, är att Kambodja har utvecklats starkt under de senaste åren. I Burma drivs oppositionens framgångar däremot av missnöje med den svaga ekonomin och den fortsatta höga fattigdomen.

Med en tillväxttakt på årligen över 7 procent under senaste två årtiondena har andelen fattiga i Kambodja minskat dramatiskt. Fortsätter denna trend lär det bli svårt för oppositionen när Kambodja håller lokalval nästa år och parlamentsval 2018.

– Ska Hun Sen vinna behöver han bara dra upp reformtakten och leverera starka ekonomiska resultat, tror Vannarith Chheang.

Annons
Annons
X

USA:s utrikesminister John Kerry kommer till Kambodja på tisdagen. Människorättsorganisationer hoppas att han ska ryta till mot politiskt förtryck i landet.

Foto: Jacquelyn Martin / AP Bild 1 av 2

Kambodjas premiärminister Hun Sen.

Foto: Heng Sinith / AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X